‘TRAJECTUM’

Laatste update om 23:02 op Sunday, 29 April

Opdracht aan Rob Goorhuis
In 2018 is het precies 40 jaar geleden dat de gelauwerde Nederlandse componist Rob Goorhuis zijn eerste werk Concertino voor HaFaBra componeerde. Dit was voor het bestuur van de Stichting NBK aanleiding om hem te vragen een compositie te schrijven voor de kampioensdivisie van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen.

In het weekend van 26 en 27 oktober 2018 vinden deze kampioenschappen alweer voor de vijfde maal plaats in Utrecht. Om het eerste lustrum extra kracht bij te zetten en als blijk van dank voor de financiële steun van de gemeente Utrecht hebben wij Rob Goorhuis gevraagd de compositie een feestelijk ‘Utrechts’ tintje mee te geven. Dit heeft een prachtig en uitdagend nieuw werk opgeleverd met de titel Trajectum. De compositie is geïnspireerd op het Romeinse verleden van de stad Utrecht en tevens op een belangrijke episode uit haar muzikale geschiedenis.

Trajectum: geschiedenis en muziek
De titel van het werk verwijst naar het Romeinse fort aan de rivier de Rijn, destijds de noordgrens van het Imperium Romanum. Trajectum staat voor de plek waar een rivier gemakkelijk kon worden overgestoken. Trajectum veranderde in de loop der eeuwen in Trecht en later in Utrecht. Het element Trajectum heeft in het werk zijn eigen notenmateriaal, gekenmerkt door sextsprongen. Dit materiaal vormt het bindweefsel van het gehele werk.

Een tweede element vormt het lied Doen Daphne d’over schoone Maeght, dat door Jacob van Eyck (1590-1657) in zijn bundel ‘Der Fluyten Lusthof’ van muzikale variaties werd voorzien. Van Eyck was sinds 1625 stadsbeiaardier van Utrecht. Hij bespeelde de carillons van de Dom, de Janskerk, de Jacobikerk en het stadhuis. Hij zette zich in voor de verbetering van het klokkenbestand van de stad en schakelde daarvoor de vermaarde gebroeders Hemony in, bekwame klokkengieters met wie hij zijn vernuftige theorieën om de verbetering van de boventoonstructuur van klokken in de praktijk kon omzetten. Naast het klokkenwerk was Van Eyck een begenadigd blokfluitist. Op zomeravonden was hij te vinden in het park op het Janskerkhof, waar hij als stadsmuzikant de wandelaars vermaakte. Het materiaal van ‘Daphne’ is in het hele werk terug te vinden, afwisselend met de elementen van Trajectum. Ten slotte komt op twee plaatsen de naam van de klokkengieters Hemony naar voren in een zestonig motief. Een eerbetoon aan de broers François en Pierre.

Tot slot
Het werk is vanaf 1 mei exclusief beschikbaar voor de Nederlandse deelnemers aan de NBK kampioensdivisie en is te bestellen bij GBMusic/North Holland Music. De overige verplichte werken voor de 4e, 3e, 2e en 1e divisie worden medio april bekendgemaakt.