ONFK pakt uit met 4 nieuwe werken in 2020
Met maar liefst vier nieuwe werken voor de 1e, 3e, 4e en 5e divisie en een iets ouder maar zeker niet minder fraai werk voor de 2e divisie is deelname aan de kampioenschappen voor de fanfares in elke divisie een geweldige uitdaging.
De organisatie van de ONFK heeft in samenspraak met het RIC de volgende composities vastgesteld:
1e divisie: Via ad Veniam – Eduard de Boer (1 oktober beschikbaar, uitgever Opus 33 Music)
2e divisie: Mästare alle söka dig – Rob Goorhuis (uitgever AM Music)
3e divisie: Variations on HEEG – Thom Zigterman (2 november beschikbaar, uitgever TZ Editions)
4e divisie: Centenary 2019 – Jan de Haan (1 augustus beschikbaar, uitgever De Haske Publications)
5e divisie: Island Treasures – Jan Bosveld (1 oktober beschikbaar, uitgever Jan Bosveld)
1e divisie - Via ad Veniam
Componist Eduard de Boer schreef in opdracht van de Stichting Frysk Fanfare Festival het nieuwe werk Via ad Veniam voor de 1ste divisie.
Via ad Veniam betekent de weg naar vergeving, het hele proces van vergeving en de verschillende stadia daar naartoe. De compositie is gebaseerd op twee middeleeuwse melodieën uit de Carmina Burana Codex te weten Procurans Odium en Stabilitas. De eerste liedtekst gaat erover dat aangedaan onrecht uiteindelijk en achteraf vaak ‘een geluk bij een ongeluk’ blijkt te zijn. De tweede liedtekst beschrijft standvastigheid en zich niet van het pad af laten brengen, ongeacht wat er gebeurt. Met deze liederen als uitgangspunt verklankt deze compositie de fases naar de uiteindelijke vergeving; van duisternis, wanhoop, smart en woede die aangedaan onrecht met zich meebrengt tot aan het accepteren en loslaten ervan.
Via ad Veniam wordt opgedragen aan iedereen die de weg naar vergeving heeft ingeslagen of nog gaat inslaan, aldus Eduard de Boer.
2e divisie - Mästare alle söka dig
Mästare alla söka dig werd in 2012 geschreven door Rob Goorhuis in opdracht van CMV Oranje uit Grootegast ter gelegenheid van hun deelname aan het Wereld Muziek Concours in 2013.
De compositie is gebaseerd op een oud Noors kerklied gemaakt door Ludvig Mathias Lindeman. De originele titel was ‘Kirken den er et gammelt Hus’ wat ‘De kerk is een oud huis’ betekent. Het lied is bekend als gezang 170 uit het Liedboek voor de Kerken onder de titel ‘Meester men zoekt u wijd en zijd’.
Het is dit lied geweest dat het voormalige bestuur van Oranje door moeilijke tijden heen hielp toen er begin negentiger jaren een zware tijd aanbrak. Het heeft bloed, zweet en tranen en veel energie en doorzettingsvermogen gekost om te komen waar fanfare Oranje nu staat. De omstandigheden en uitdagingen welke getrotseerd moesten worden waren divers van aard maar sterkten het bestuur en de leden nog meer in de strijd die werd aangegaan. Tegenstanders in die zware tijd waren de muziekschool en de sceptische doemdenkers uit het dorp. Maar ook binnen de vereniging kreeg het bestuur het om uiteenlopende redenen regelmatig zwaar te verduren. Het ‘geloof’ heeft er nooit onder geleden en de compositie Mästare alle söka dig is misschien wel een definitieve punt achter dat wat geweest is.
3de divisie - Variations on HEEG
Variations on HEEG is door Thom Zigterman gecomponeerd voor CMV Crescendo uit Heeg die in 2019 haar 100-jarig jubileum viert. Tijdens hun galaconcert op 16 november 2019 gaat de compositie in première.
Inspiratie voor dit muziekwerk is niet alleen afkomstig van de leden van de fanfare maar ook vanuit de componist die zijn tienerjaren doorbracht in het dorp Heeg. Variations on Heeg bestaat uit een aaneengesloten vierluik waarin de geschiedenis van het dorp en de identiteit van de fanfare centraal staan.
De letters van de plaats Heeg vormen het overkoepelende motief voor alle delen: de letter H is de Duitse benaming voor de noot B en levert het motief B E E G, een mooie drieklank in mineur, op. Dit centrale motief, maar ook het volkslied van Heeg, de bekende klanken van de Londense Big Ben, een Gregoriaans klinkende melodie en een groots koraal komen in dit werk terug.
4e divisie - Centenary 2019
Centenary 2019 is een nieuw werk wat Jan de Haan in opdracht componeerde voor christelijke fanfare De Lofstem uit Sumar. Zij bestaan, net als Crescendo uit Heeg, in 2019 100 jaar. Op 14 juni 2019 ging Centenary 2019 in première.
Het werk bestaat uit drie delen (Awakening Village, Bintje Monument en Journey into the Unknown) die gebaseerd zijn op een ter plaatse bekend volksliedje. Een zinsnede uit dit lied ‘k Hear de toerklok yn ‘e fierte, myn moai doarpke is tichtbij (Ik hoor de kerkklok in de verte, mijn mooie dorp is nabij) is de inspiratiebron voor het eerste deel.
Het tweede deel is geïnspireerd op een standbeeld ter nagedachtenis aan hoofdonderwijzer Kornelis Lieuwes de Vries (1854-1929). Deze inwoner van Sumar ontwikkelde in 1905 het bekende aardappelras ‘bintje’.
“De reis naar het onbekende” is een verwijzing naar een concertreis die de fanfare maakte naar de Verenigde Staten van Amerika. Deze reis wordt gezien als één van de hoogtepunten uit het bestaan van de jubilerende vereniging.
5e divisie – Island Treasures
Van de hand van componist Jan Bosveld komt het nieuwe werk Island Treasures.
Deze compositie gaat over het mooie waddeneiland Terschelling. De aankomst en de afvaart van de veerboot en de indrukwekkende, karakteristieke vuurtoren de Brandaris worden muzikaal beschreven net als de traditionele volksfeesten “Sunderum" en "Op ‘e Riid”. Dit zijn allemaal belangrijke schatten voor Terschelling.
Dit jaar ontvangt Jan Bosveld de prestigieuze Buma-award voor zijn verdienste op het gebied van repertoire-ontwikkeling. Het is een prachtige blijk van waardering voor zijn inzet voor de HaFaBra.