Voorbeschouwing Belgische Brassbandkampioenschappen 2024

Laatste update om 08:50 op Tuesday, 26 November

In aanloop naar de Belgische Brassband Kampioenschappen blikt CU Brass vooruit met deelnemers uit de verschillende afdelingen. In de eerste afdeling gaan we vandaag naar Limburg, naar Brassband 'De Grensbewoners' Smeermaas. Cornettiste Heide Thijs verteld over de voorbereidingen op het kampioenschap: 

Wanneer zijn jullie begonnen met de voorbereidingen voor het kampioenschap?  
Traditiegetrouw starten wij al voor de zomerperiode met het uittesten van een aantal kanshebbers voor het keuzewerk. Dit geeft ons voldoende tijd en ruimte om aan te voelen welke werken bij de band passen en om te beslissen welk werk onze voorkeur krijgt in combinatie met het plichtwerk. Tijdens de zomer blijft de wekelijkse repetitie op de agenda staan om de werken verder te verkennen om dan vanaf september het repetitietempo verder op te krikken. 
 
Zijn er extra (sectie)repetities en dergelijke gepland? Werkt u ook met gastdirigenten? 
De voorbereidingsperiode proberen we ten volle te benutten door in verschillende formats te repeteren. Begin oktober organiseren we steevast een repetitiedag waarbij we regelmatig beroep doen op gastdirigenten. Dit jaar hadden we het genoegen om met Nick Ost aan de slag te gaan. Enkele weken later mochten we ook Luc Vertommen verwelkomen tijdens onze repetitie. Naast de wekelijkse repetitie op maandag worden er per sectie twee sectierepetities ingepland. Voor onze try-outconcerten en in de week voor het kampioenschap staan daarnaast nog één of twee extra tutti repetities in de agenda. 
 
Het plichtwerk: is 'The Last Journey’ uitdagend genoeg voor uw band? Waar liggen met name de uitdagingen? Welk specifieke deel vraagt het meeste van de musici en waarom? 
Elk muziekwerk kent zijn eigen uitdagingen en dat is bij The Last Journey niet anders. Samenspel, balans en het blijven respecteren van het hoofdthema in passages waar veel tegelijk gebeurt vragen in dit werk bijzondere aandacht. Daarnaast vergt het werk een constante focus van de muzikanten om zowel in de ritmische passages als in de ingetogen, melodische intermezzo’s het juiste gevoel over te brengen. Voor het tweede jaar op rij vormt de dood een belangrijk thema in het plichtwerk, een thema waar we ons als band helaas sterk mee kunnen identificeren gezien het verlies van een bandlid en vriend vorig jaar. Dit maakt dat wij ons verbonden voelen met de muziek, maar daardoor ook met de mensen die niet meer bij ons zijn. 
 
Het financiële plaatje; is deelname voor uw verenigingskas te overzien? Moet u nog investeren in dempers, slagwerk om aan de voorgeschreven instrumentatie te voldoen? 
Zoals iedere vzw bestaan wij bij de gratie van eigen initiatieven en de tomeloze inzet van onze muzikanten en bestuursleden, en de steun die we van derden, sponsors en sympathisanten ontvangen. Aangezien het pad naar een wedstrijd steeds bezaaid is met extra try-out concerten, de inschakeling van professionele ondersteuners en allerhande extra kosten, maken een wedstrijd voor een vereniging een dure aangelegenheid. Enerzijds willen we muzikaal scoren, anderzijds draagt de gemeenschappelijke focus telkens bij tot een hechter verenigingsgevoel. Anders dan een financiële kost zien wij het kampioenschap dan ook als een investering in cohesie, muziek en sociale verbondenheid. 
 
Wanneer zijn de kampioenschappen voor jullie geslaagd?  
Het kampioenschap vormt ieder jaar opnieuw een hoogtepunt in onze werking. Het is een intensieve periode van voorbereiding en ieder jaar weer een hoogdag waar we als band naartoe leven. Voor ons als band is het kampioenschap geslaagd als we op het podium het beste van onszelf kunnen geven, we kunnen laten horen waar we al die maanden aan gewerkt hebben en we na de slotnoot kunnen genieten van onze inspanningen. We streven natuurlijk naar een mooi resultaat, maar het bandgevoel en de muzikale en amicale samenhorigheid zijn de kers op de taart.  
 
De zaal in Heist-op-den-Berg; is deze goed geschikt om te spelen voor Brassbands? 
Bands in de hogere divisies moeten in staat zijn zich aan te passen aan de omstandigheden, of de zaal nu groot of klein is, het een kerk of een theaterzaal is, of zelfs de openlucht. Als we de opnames van onze optredens in het cultuurcentrum terugluisteren zijn we zeker tevreden over hoe wij er als band klinken. Vanuit dat oogpunt is voor ons de zaal geschikt voor brassbands. 

Foto: Roel Steegmans