Voorbeschouwing Belgische Brassbandkampioenschappen 2024
In aanloop naar de Belgische Brassband Kampioenschappen blikt CU Brass vooruit met deelnemers uit de verschillende afdelingen. In de eerste afdeling is brassband Bacchus een vaste deelnemer. We spraken met persverantwoordelijke Bart van der Roost over de voorbereidingen van de band op de kampioenschappen.
Wanneer zijn jullie begonnen met de voorbereidingen voor het kampioenschap?
We hebben de fijne gewoonte om in de band vanaf januari tot pakweg maart, april diverse keuzewerken op de lessenaar te leggen, waarbij we ook zelf suggesties mogen doen. Het is uiteraard de dirigent die uiteindelijk bepaald en er hangt vaak ook veel af van wat het plichtwerk uiteindelijk wordt. Als dat duidelijk is, maken we een keuze, ook in functie van de sterktes van de band.
Zijn er extra (sectie)repetities en dergelijke gepland? Werkt u ook met gastdirigenten?
Bacchus was de god van de wijn en de vreugde maar evengoed van de gekte en de rituele zotheid, en we passen dat ook toe op ons repetitieschema: dit wordt ruim op voorhand aangekondigd met diverse partiële repetities en er komt nog altijd wel wat bij of er wordt wat langer gewerkt. Nu, onze god, Dhr. Bart Van Neyghem, zorgt ervoor dat dat altijd op hoog niveau en ontspannen verloopt, dus we nemen het er wel bij, dat is ook wat brassband spelen zo leuk maakt: de grote intensiteit voorafgaand aan een kampioenschap om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten. We werken regelmatig met 'juryleden' die we uitnodigen, en we nemen ook repetities op die we dan naar elkaar doorsturen en van commentaar voorzien.
Het plichtwerk: is de compositie,The Last Journey van Bert Appermont, uitdagend genoeg voor uw band? Waar liggen met name de uitdagingen? Welk specifieke deel vraagt het meeste van de musici en waarom?
Het is een bijzonder plichtwerk, dat ogenschijnlijk eenvoudig is maar net daarom verraderlijk. Er zitten zeker mooie momenten in, en we denken dat we de drive die dit stuk vraagt goed te pakken hebben. We hebben het geluk van uitstekende solisten op de plekken te hebben zitten waar dit stuk om vraagt, en hoewel er dus sommige muzikanten wat op hun honger blijven zitten heeft het er ook voor gezorgd dat we voor een extra uitdaging zijn kunnen gaan in ons keuzewerk, zo is dat ook weeral mooi in balans.
Het financiële plaatje; is deelname voor uw verenigingskas te overzien? Moet u nog investeren in dempers, slagwerk om aan de voorgeschreven instrumentatie te voldoen?
De vraag stellen is ze beantwoorden: dit is een substantiële investering in mensen en middelen, maar als we dit deden om rijk te worden hadden wel een boysband opgericht! ;-)
Wanneer zijn de kampioenschappen voor jullie geslaagd?
Uiteraard wil je winnen, maar omdat er - terecht - een grote mate ook van subjectiviteit bij alle jurysporten en dus ook bij zoiets als het BBK aanwezig is kunnen we dat ook snel weer relativeren. Enfin, misschien niet de dag zelf, en misschien ook niet in dat weekend, maar tegen Pasen zullen we er wel over zijn mochten we onverhoopt niet winnen. En het is zoals het aforisme het zo mooi stelt: 'het is niet de reis, noch de bestemming, maar het gezelschap waarin je je bevindt', en dat is bij ons zeker het geval!
De zaal in Heist-op-den-Berg; is deze goed geschikt om te spelen voor Brassbands?
Kijk, het is niet de Royal Albert Hall, noch de Elisabethzaal, maar het is wel een plek waar de amateurkunsten echt leven en da's mooi. Het zou misschien wel voor de brassbandbeweging goed zijn om af en toe ook op andere plekken het kampioenschappen te organiseren, dat gaat zeker ook helpen om een groter publiek nog op te bouwen. We kijken hierbij toch een beetje jaloers naar Nederland, waar ook dit jaar Tivoli Vredenburg afgeladen vol zat en er continu een zeer aangename sfeer in de zaal was.
Foto: Chris Van Den Bergh