Voorbeschouwing Belgische Brassbandkampioenschappen 2024

Laatste update om 14:41 op Friday, 15 November

In aanloop naar de Belgische Brassband kampioenschappen blikt CU Brass vooruit met deelnemers uit de verschillende afdelingen. In de derde afdeling is dit jaar helaas maar maar één deelnemer te noteren: Brassband Zuid Limburg. We spraken met dirigent Jan de Maeseneer en secretaris Sarah Franco:

Jullie zijn de enige deelnemer is de 3e afdeling. Waarom is - naar jullie idee - het aantal inschrijvingen in deze afdeling zo laag?  
Brassband Zuid Limburg is een relatief jong orkest. Volgend jaar bestaan wij 5 jaar en dit is onze tweede deelname aan de Belgische Brassband kampioenschappen. Vorig jaar behaalden wij de titel in de open afdeling. Dat was voor ons een test om te zien of het brassband kampioenschap in onze planning paste, maar ook om te zien of onze muzikanten een kampioenschap (en dus ook het soort repetities dat daarbij hoort) zouden kunnen smaken. Gezien we vorig jaar hier een mooi resultaat hebben kunnen neerzetten waren we als band voldoende enthousiast om ook eens te durven meedingen in de 'echte' afdelingen, waarmee we niets fout willen zeggen over de open afdeling. Maar ineens geconfronteerd worden met een plichtwerk is toch wel een heel ander gegeven dan een heel jaar jouw eigen programma rustig te kunnen voorbereiden. Dit is volgens ons dus al zeker een eerste argument waarbij er minder bands van derde afdeling zich niet altijd zouden kunnen inschrijven. Je hebt verschillende soorten brassbands. Brassbands die leven voor het wedstrijdgebeuren, je hebt bands die zich vooral willen focussen op concerten en je hebt bands die beide doen. Je zou dus al kunnen stellen dat wanneer je naar de bands in de lagere divisie kijkt je vaak ook orkesten hebt die het concerteren de voorrang geven op de wedstrijd en waarbij de wedstrijd ook toevallig mooi in de planning zou moeten passen. Dit is bij ons dit jaar bijvoorbeeld wel het geval. Onze agenda zit mooi georganiseerd over een heel jaar waarbij wij ons jaarconcert in oktober hebben en waar wij dus ook een eerste versie van de wedstrijdwerken op ons concert kunnen brengen om daarna nog anderhalve maand verder te kunnen schaven aan de werken om ze wedstrijd-waardig te proberen krijgen. Anderzijds is het niet gezegd dat omdat wij nu 2 jaar na elkaar aan de wedstrijd deelnemen dat dit de volgende jaren ook weer het geval zal zijn. We proberen in Brassband Zuid Limburg ook goed naar onze spelende leden te luisteren en uit peilingen bij de muzikanten leeft het gevoel dat wedstrijden leuk en nuttig zijn voor de band, maar dat dit niet elk jaar aan de orde mag zijn. De klassering van bands in België is meer geconcentreerd in Kampioens- en 1ste afdeling. Amateurbands die het niveau van 3de afdeling waardig zijn leggen misschien een andere focus op hun jaarwerking?  Het zou anders wel 'fijner' zijn om ook in 3de én 2de afdeling wat méér competitie te zien. Maar wij hebben ook alle begrip voor alle bands hun eigen planning. 
 
Werken jullie tijdens de voorbereidingen voor dit kampioenschap met extra (sectie) repetities en dergelijke? Werkt u dan ook met gastdirigenten? 
Zoals ik in de vorige vraag al zei is het brassbandkampioenschap voor ons een verdere uitloop van ons jaarconcert. Waarbij je goed leest dat ons jaarconcert ook zeer belangrijk voor ons is. We trachten op dit jaarconcert dan ook altijd enkele grote werken te brengen en dit jaar waren dit dus het plicht en keuze-werk voor de wedstrijd. In functie van ons jaarconcert hebben we dus wel met elke sectie een uurtje partiële repetitie gehouden en 1 extra dag-repetitie gehouden onder leiding van Kris Binon en Kevin Van Giel. Deze twee deskundigen hebben vooral de focus gelegd op de wedstrijdwerken tijdens onze dag-repetitie. Verder deden wij nog enkele try-out concerten met de werken, maar proberen wij vooral om de druk voor onze eigen muzikanten niet te hoog te leggen. Het doel van onze brassband is altijd geweest om net dat beetje meer uitdaging nog te bieden aan de muzikanten die er interesse voor hebben, maar wij willen het aantal extra repetities beperken gezien veel van onze muzikanten nog actief zijn in verschillende andere orkesten en we ook graag respect willen tonen voor hun privé en werksituatie. 
 
Is deelname voor jullie verenigingskas financieel te overzien? Moest er bijvoorbeeld nog worden geinvesteerd in dempers, slagwerk om aan de voorgeschreven instrumentatie te voldoen? 
Dit jaar is het plichtwerk een werk van de hand van Tom Gontier, die een zeer leuke vernieuwende compositie maakte 'Variations on a Norwegian Hymn'. Misschien spoilen we hiermee ietwat het einde, maar er moet dus gespeeld worden met een backing track in deze compositie. Het was voor ons dus wel zeer belangrijk dat we dit konden repeteren, uitproberen en de balans met het orkest proberen juist te zetten. Zo heeft iemand van de muzikanten geïnvesteerd in geluidsboxen. Als beginnend orkest hadden we ook niet al het nodige slagwerk en is daar natuurlijk ook in geïnvesteerd geweest, zowel door de band als door leden zelf, dus je zou kunnen zeggen dat dit wel gebeurd is. Anderzijds zien wij het als investeren in de toekomst van onze band, want we gaan deze zaken niet louter en alleen voor de wedstrijd nodig hebben.  
 
Jullie werken aan een compositie van Thiery Deleruyelle: is de compositie uitdagend genoeg voor de band? Waar liggen met name de uitdagingen? Welk specifieke deel vraagt het meeste van de musici en waarom? 
We spelen als keuzewerk 'Lions of Legends' van de hand van Thierry Deleruyelle. Deze compositie is meer dan uitdagend genoeg voor onze band, zeker wetende dat het werk in 2019 nog het plichtwerk was in de tweede afdeling en wij het als keuzewerk brengen in de derde afdeling. Het werk is zowel voor onze solisten als voor de band echt wel een mooie uitdaging. De maatwissels maken het zeker niet evident om het werk mooi constant stabiel te laten klinken en verder is het ook wel belangrijk om de brassband sound erin naar voren te laten komen. We hebben gelukkig nog enkele repetities om alles zo goed mogelijk af te werken. 
 
De zaal in Heist-op-den-Berg; is deze goed geschikt om te spelen voor Brassbands?  
De zaal van Heist-op-den-Berg is een zeer mooie en hoge zaal. We hebben nog niet zo vaak de mogelijkheid gehad om hier te mogen spelen, maar kijken er enorm naar uit! Het is als beginnend orkest ook niet altijd evident om ineens in een andere zaal het beste van jezelf te komen geven omdat de akoestiek toch altijd invloed heeft op wat de muzikanten horen en ervaren. Het zou misschien idealer zijn om de mogelijkheid te hebben al eens in de zaal te kunnen spelen als voorbereiding op de echte wedstrijd, maar wij begrijpen ook dat dit organisatorisch echt niet zo evident zou zijn en iedereen staat voor hetzelfde euvel, dus we maken er het beste van! 

Verder wensen wij alle bands een fantastisch resultaat toe en natuurlijk een superfijne voorbereiding en dat het brassbandlandschap in België mag blijven verder floreren!