Strijd om de Nederlandse brassbandtitels barst bijna los

Laatste update om 20:47 op Tuesday, 22 October

De Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) beloven opnieuw een muzikaal spektakel te worden. Komend weekend zijn 42 brassbands bij elkaar in Utrecht, voor een intensieve competitie verdeeld over vijf divisies. Dit jaar voeren de deelnemers verplichte werken uit zoals The Lost Circle van Jan Van der Roost, dat speciaal voor deze editie is geselecteerd voor de kampioensdivisie. Ook staat Fanfares, Songs and Dances van Philip Sparke op het programma, een uitdagend stuk voor de vierde divisie. De winnaar van de kampioensdivisie vertegenwoordigt Nederland op de Europese Brassband Kampioenschappen in Linz (2026).

Op vrijdag trapt de 4e divisie traditiegetrouw de kampioenschappen af; de gezamenlijke compositieopdracht van de Stichting NBK, Brass Bands England en de Litouwse brassbandfederatie zal maar liefst tienmaal klinken. Opvallende namen op de deelnemerslijst zijn Euregio Brassband uit Borne en Alkmaar Brass; beide bands doen niet jaarlijks mee aan de NBK.

De zeven deelnemende bands in de 3e divisie hebben met Headland Fantasy van Ingebjørg Vilhelmsen een geheel andere compositie dan vorig jaar; het niet oorspronkelijk voor brassband geschreven werk heeft bij de meeste bands even nodig gehad om het werk ‘eigen’ te maken. Lees hier de reactie van dirigent van de kampioensband van 2023 (Gereformeerde Brass Band Immanuël) over Headland Fantasy. De bands spelen op vrijdagavond.

Zaterdag start om 09:40 uur met maar liefst negen bands in de 2e divisie. De compositie van de hand van Andrew Wainwright mag rekenen op positieve reacties van de deelnemende bands. Andrew Wainwright gaf een uitgebreide toelichting op zijn compositie. Opvallende namen in de dirigentenlijst zijn Dirk Vincken (Backum Brass) en dirigent Marco Middelberg die op de bok staat bij Excelsior Ferwert.

De zeven deelnemers in de 1e divisie brengen St James's - A New Beginning van componist Philip Harper. Een boeiend en programmatisch werk met veel uitdagingen volgens debuterend dirigent Yves Wuyts, dirigent van Oefening & Uitspanning. Na een mooie tweede plaats op de Dutch Open wil de band opnieuw een gooi doen naar een podiumplaats, maar de concurrentie in deze divisie is groot.

Het sluitstuk van de kampioenschappen vormt de titanenstrijd op het hoogste niveau. CU Brass sprak de afgelopen weken met musici over de compositie van Jan Van der Roost, ‘The Lost Circle.’ Het werk kent weer hele andere uitdagingen dan het werk van vorig jaar Sand and Stars. De regerend Nederlands kampioen, Brassband Rijnmond, heeft - evenals alle andere orkesten - bijzonder hard gewerkt om niets aan het toeval over te laten. Dirigent Luc Vertommen kon als jurylid tijdens de British Open in Birmingham al een zeer goed beeld krijgen van de uitdagingen in het werk. Hij zal dat weer op meesterlijke wijze toepassen op de dames en heren van Rijnmond. De band die tweede werd in Birmingham, Flowers, werd gedirigeerd door Paul Holland. Hij is dit jaar opnieuw te vinden op de bok bij Brass Band Schoonhoven met daar ook weer een bekend gezicht op principal cornet, Dennis Vork. Naast de twee bands uit Zuid-Holland zijn er meer podiumkandidaten: Provinciale Brassband Groningen en De Bazuin Oenkerk presteerden de laatste jaren zeer constant en zeker ook niet te onderschatten zijn Soli Brass en De Wâldsang.

Lees ook het artikel van Ale Nicolai, een met recht trots voorzitter van de Stichting NBK.

CU Brass doet beide dagen verslag én neemt ook interviews af. Daarnaast is 4Barsrest aanwezig om live-verslag te doen van deze NBK-editie.