NBK 2024: vooruitblik met Ale Nicolai

Laatste update om 18:04 op Sunday, 20 October

Op vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober zijn de jaarlijkse Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) in Utrecht. Dit prestigieuze evenement verwelkomt dit jaar 42 brassbands. Een deelnemersveld waar de organisatie trots op is. In een tijd waarin de cultuursector onder druk staat, blijft de NBK een belangrijk evenement voor de Nederlandse brassbandwereld.

CU Brass spreekt met NBK-voorzitter Ale Nicolai over alle facetten van dit grote evenement.

Logistieke en organisatorische uitdagingen
Het organiseren van een evenement als de NBK vereist een strakke planning en nauwkeurige logistiek. "Elk jaar is het een uitdaging om alles vlekkeloos te laten verlopen, zeker dit jaar nu TivoliVredenburg in verbouwing is," aldus Nicolai. Hoewel de werkzaamheden weinig impact hebben op het publiek en de deelnemende bands, vraagt het achter de schermen om flexibele aanpassingen. Een belangrijke focus ligt op het voorkomen van vertragingen, met name op zaterdag, omdat dit de tijdsplanning tussen de eerste en kampioensdivisie onder druk kan zetten. De organisatie kan gelukkig rekenen op een grote groep ervaren vrijwilligers. "Zonder hen is het niet mogelijk om een evenement van deze omvang te organiseren."

Vernieuwingen en toevoegingen
Hoewel het programma van de NBK vaste elementen kent, zijn er dit jaar enkele aanvullingen. De succesvolle Afterparty en Composer’s Talk keren terug op het programma. Daarnaast blijft de loting openbaar en toegankelijk voor het publiek, wat bijdraagt aan de transparantie van het evenement. Een nieuwe toevoeging is dat de prijs voor de beste solist pas tijdens de prijsuitreiking bekend wordt gemaakt, wat voor extra spanning zorgt.

Focus op jong talent
De samenwerking met de Nederlandse Jeugd Brassband (NJBB) krijgt ook dit jaar veel aandacht. De NBK heeft besloten om de NJBB de komende drie jaar financieel te ondersteunen. Dit maakt het mogelijk om nieuwe muzikale projecten te ontwikkelen en jong talent verder te stimuleren. Een recent voorbeeld is de zomerweek in Knegsel, waar jonge muzikanten onder leiding van topdirigenten hun vaardigheden hebben ontwikkeld.

Succesfactoren van de NBK
Een van de belangrijkste succesfactoren van de NBK is de zorgvuldige selectie van verplichte werken door het Repertoire Informatie Centrum (RIC). Zij zorgen elk jaar voor een uitdagende mix van composities, afgestemd op het niveau van de verschillende divisies. Dit jaar werken bands in de derde divisie bijvoorbeeld aan Headland Fantasy, een compositie die zich onderscheidt van het werk van vorig jaar. Deze variatie draagt bij aan zowel de uitdaging voor de bands als de diversiteit in het programma voor het publiek.

Toekomstplannen en primeurs
Vooruitkijkend naar de toekomst, deelt de voorzitter dat de NBK in 2026 haar 45-jarig jubileum viert. Hiervoor worden speciaal vier nieuwe werken met een Nederlands tintje gecomponeerd. Daarnaast heeft de organisatie zich formeel kandidaat gesteld om in 2029 of 2030 de Europese Brassband Kampioenschappen (EBK) weer naar Nederland te halen.

Kaartverkoop op schema
De kaartverkoop verloopt volgens verwachting. "De zaterdag is bijna uitverkocht, maar voor vrijdag zijn er nog voldoende kaarten beschikbaar," meldt de voorzitter. Het werk The Lost Circle van Jan Van der Roost, dat in de kampioensdivisie wordt uitgevoerd, belooft een van de hoogtepunten van het evenement te worden.

Kaarten zijn verkrijgbaar via de website: www.enbk.nl