NBK 2024: de voorbereidingen in de 3e divisie

Laatste update om 07:04 op Thursday, 10 October

Dirigent Jeroen Oosterwijk bespreekt met CU Brass de uitdagingen van de compositie 'Headland Fantasy' van Ingebjorg Vilhelmsen, die zijn brassband uitvoert tijdens de Nederlandse Brassband Kampioenschappen 2024 in de 3e divisie. Dit werk verschilt aanzienlijk van het verplichte werk van 2023, 'The Day of the Lord' van Steven Ponsford. Waar 'The Day of the Lord' meer gestructureerd en voorspelbaar is qua thematiek, biedt 'Headland Fantasy' een veel complexer klankidioom en vereist het een hoger technisch niveau van de muzikanten.

De variatie in articulatie in 'Headland Fantasy' maakt het een uitdaging om consequent de juiste speeltechnieken aan te houden. Oosterwijk benadrukt het belang van het strikt volgen van de partituur, aangezien elke notatie met een specifieke reden is genoteerd en een belangrijk onderdeel vormt van de muzikale beleving.

Ook opvallend is de grotere rol voor het slagwerk in 'Headland Fantasy' ten opzichte van vorig jaar. Hoewel veel brassbands moeite hebben om hun slagwerksectie compleet te krijgen, had Oosterwijk’s band hier geen problemen mee; hun sectie was al vroeg compleet en goed voorbereid.

De balans tussen technische complexiteit en emotionele expressie in 'Headland Fantasy' roept volgens Oosterwijk gemengde reacties op. Het open tweede deel biedt minder melodische lijnen dan hij had gewild, en sommige thema’s komen onverwacht op. Toch is de band tijdens de voorbereidingen steeds enthousiaster geworden naarmate ze het stuk beter onder de knie kregen.

Met een intensieve voorbereiding, waaronder sectierepetities, studieweekenden, en twee try-out concerten in Surhuisterveen en Goutum, is de band klaar om het werk op het hoogste niveau uit te voeren. Oosterwijk merkt daarbij op dat de aanvankelijke scepsis over het stuk grotendeels verdwenen is en dat de waardering voor 'Headland Fantasy' nu groeit naarmate de muzikanten zich verder verdiepen in de compositie.

De 3e divisie speelt op vrijdag 25 oktober. Tickets bestellen? Klik HIER