NBK 2024: de voorbereidingen

Laatste update om 08:45 op Monday, 7 October

Krista van der Vinne van kopersensemble De Wâldsang vertelt over hun deelname aan de Nederlandse Brassband Kampioenschappen. Dit jeugdige en enthousiaste ensemble, opgericht in 2017, repeteert elke vrijdag onder leiding van Bienze IJlstra. Dit jaar doen ze voor de derde keer mee in de 4e divisie waarin ze op vrijdag 25 oktober het uitdagende stuk 'Fanfares, Songs and Dances' uitvoeren.

Het stuk, gecomponeerd door Philip Sparke, vraagt om uiterste precisie en muzikaal inzicht van de muzikanten. Vooral de wisselwerking tussen ritmische scherpte en vloeiende melodische lijnen maakt dit werk bijzonder. "De uitdaging zit hem vooral in de articulatie en de ritmiek, zeker in het eerste en laatste deel," legt Krista uit. "Het tweede deel, 'Songs', is veel lyrischer en draait echt om het neerzetten van mooie muzikale lijnen." Door het onderscheid tussen deze delen goed te benadrukken, kan het koperensemble de compositie volledig tot zijn recht laten komen.

De reguliere repetities zijn wekelijks van 17:30 tot 19:30 uur. Voor de meeste leden is dit prima te combineren met andere verplichtingen zoals studie of werk. Hoewel het vaak lastig is om extra repetities te plannen, heeft het koperensemble een uitgebreide voorbereiding ingepland voor de NBK. Zo is er een speciale studiedag georganiseerd en zijn er sectierepetities gehouden waarin elke sectie afzonderlijk kon werken aan de moeilijke passages van het stuk. "Die sectierepetities zijn erg waardevol geweest," vertelt Krista. "Door die extra aandacht voor de technische details kan iedereen zich nog beter voorbereiden op het geheel."

Naast de reguliere repetities en sectiesessies zijn er ook twee try-outs gepland op 12 en 18 oktober. Tijdens deze try-outs krijgt het koperensemble de kans om het stuk al voor publiek uit te voeren, wat helpt om de laatste puntjes op de i te zetten voor de grote dag in Utrecht.

Een ander belangrijk element van het succes van het koperensemble is de goede samenwerking met hun dirigent, Bienze IJlstra. "Hij heeft altijd frisse ideeën en begeleidt ons op een prettige manier," zegt Krista. "Hij weet ons muzikaal uit te dagen, maar zorgt er ook voor dat iedereen zich op zijn gemak voelt in het repetitieproces." Naast IJlstra zijn er ook gastdirigenten uitgenodigd om extra sectierepetities te leiden. Dit heeft voor nieuwe inzichten gezorgd en geeft de muzikanten de kans om het stuk vanuit verschillende invalshoeken te benaderen.

Met een goed voorbereide groep, de nodige repetities en try-outs in het vooruitzicht, kijkt het koperensemble vol vertrouwen uit naar hun deelname aan de NBK. Het feit dat ze het stuk 'Fanfares, Songs and Dances' nu zo goed in de vingers hebben, geeft de leden veel motivatie om een sterke prestatie neer te zetten in TivoliVredenburg. "We hebben er ontzettend veel zin in," sluit Krista af. "Het is een prachtig werk en we kijken ernaar uit om dit aan het publiek en de jury te laten horen."