Nationals 2024; Championship-section

Laatste update om 10:26 op Friday, 4 October

Op zaterdag 5 oktober  vinden de Nationale Brassband Kampioenschappen van het Verenigd Koninkrijk plaats in de prestigieuze Royal Albert Hall in Londen. Twintig van de beste brassbands van het land zullen strijden om de felbegeerde titel in de Championship Section.

Dit jaar wordt het verplichte werk "Harrison's Dream" van componist Peter Graham uitgevoerd. Het werk was in 2000 al eens verplicht voor de finals (winnaars Buy as You View Cory - Dr. Robert Childs)

Harrison's Dream is een compositie voor brassband, gecomponeerd door Peter Graham in 2000. Het stuk is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van John Harrison, een 18e-eeuwse timmerman en klokkenmaker. Harrison wijdde zijn leven aan het vinden van een oplossing voor het probleem van de lengtegraadbepaling op zee, een wetenschappelijke uitdaging die cruciaal was voor veilige navigatie. Zijn werk werd vooral gestimuleerd door de ramp in 1707, waarbij vier Britse schepen, waaronder het vlaggenschip Association, op de Scilly-eilanden vergingen. Deze ramp, die vele levens kostte, zorgde ervoor dat de Britse regering een aanzienlijke beloning uitschreef voor degene die een methode zou ontwikkelen om lengtegraad nauwkeurig te berekenen.

De muziek van Harrison's Dream weerspiegelt de spanning van Harrison's obsessieve zoektocht, evenals de tragiek van de scheepsramp. Mechanische ritmes vertegenwoordigen het precisiewerk van de klokkenmaker, terwijl emotioneel beladen passages de menselijke tol van de tragedie en de verantwoordelijkheid die Harrison voelde belichamen. Het werk won in 2002 de prestigieuze ABA Ostwald Award.

Deelnemende bands:
Aldbourne Band
Black Dyke Band
Brighouse & Rastrick Band
Carlton Main Frickley Colliery Band
the cooperation Band
Cory Band
Desford Band
Easington Colliery Band
EBBW Valley Brass
Flowers Band
Foden's Band
KNDS Fairey
Chester - le- Street Riverside Band
Pemberton Old Wigan Band
Tongwynlais Band
Tredegar Town Band
Whitburn Band
Zone One Brass

Juryleden:
De uitvoeringen zullen worden beoordeeld door drie gerenommeerde juryleden: Dr. Stephen Cobb, Arsene Duc, en Rob Wiffin. 

Op 4Barsrest is de live-coverage te volgen.