Terugblik NJBB Zomerweek 2024

Laatste update om 14:30 op Thursday, 5 September

64 muzikanten uit Nederland en België kwamen van 13 tot en met 18 augustus bij elkaar in het Brabantse Knegsel om aan de Zomerweek van de Nederlandse Jeugd Brass Band mee te doen. Onder de professionele leiding van dirigenten Philip Harper (Cory Band) en Stefan van der Wilt hebben deze muzikanten nieuwe ervaringen en kennis opgedaan, hun talenten verder ontwikkeld en nieuwe vrienden gemaakt.


De muzikanten van de Nederlandse Jeugd Brass Band ( foto: Arnold van Opstall)

Activiteiten Zomerweek/concerten
De Zomerweek bood een gevarieerd en intensief programma voor de muzikanten. Elke dag werd gerepeteerd van 10:00 tot 22:00, waarbij in twee brassbands en als massed band hard werd gewerkt aan het repertoire. Op 15 augustus vond de dirigentenclinic plaats die werd geleid door Philip Harper. Een unieke kans voor de negen deelnemende dirigenten om hun vaardigheden verder bij te slijpen. Alle deelnemers kregen ongeveer een half uur om een stuk uit het repertoire te dirigeren, waarbij ze waardevolle feedback en tips ontvingen van Harper.


Deelnemer Sjoukje Hoekstra ontvangt tips van Philip Harper ( foto: Annemarie Janssen)

Aan het einde van de Zomerweek werd het resultaat van de intensieve repetitieweek ten gehore gebracht met twee prachtige concerten. Het eerste concert was in de theaterzaal van ‘De Leenhoef’ en het andere optreden was tijdens het dorpsfeest van Knegsel. Het was een sfeervolle afsluiting van een geslaagde week.

Philip Harper
“I was delighted to be invited to lead the Dutch Youth Brass Band this summer. I well remember my own time with the National Youth Brass Band of Great Britain and I was therefore keen to include some classic brass band repertoire for the young people to get to know. Resurgam (Eric Ball) and The Year of the Dragon (Philip Sparke) were both a pleasure to work on again. The young people themselves were excellent, and such a credit to the brass band movement of NL. I hugely enjoyed conducting them, socializing with them (for example at a first-class barbecue!) and getting to know them and their talents. I'd also like to offer my congratulations to Melvin and Siebren who are performing heroics for young Dutch banders and deserve all the plaudits. I look forward to my next chance to be involved with the Dutch Youth Brass Band.”

Philip Harper en Melvin van der Vis, buitenconcert Knegsel ( foto: Lianne Hovius)

Nieuwe opzet
De Zomerweek is een nieuw idee, afwijkend van voorgaande projecten. Bestuurslid Melvin van der Vis: “De voorbereidingen voor de Zomerweek begonnen zo’n 10 maanden geleden. Wat vanaf het begin duidelijk was, is dat we het project veel inclusiever en groter wilden opzetten dan voorgaande projecten, waar de focus meer lag op het bereiken van het hoogst mogelijke niveau.

Een inclusiever project betekende hoofdzakelijk dat er nu geen selectie uit de inschrijvingen plaatsvond. We wilden zo veel mogelijk mensen laten profiteren van de aanwezigheid van Philip Harper in Nederland. Daarom hebben er 64 mensen meegedaan. Door de groepsgrootte in combinatie met het tegelijkertijd werken met twee bands was het wel een redelijke uitdaging om alles soepel te laten verlopen, maar ik geloof dat we daarin zijn geslaagd.

Gezien het succes van de Zomerweek in deze opzet denk ik dat we aan de sector verplicht zijn hier ook volgend jaar weer een vervolg aan te geven. Op welke exacte manier moeten we ons nog even over beramen, maar dit smaakt zeker naar meer!”

Extra dirigent
Door de opzet met meerdere bands was er behoefte aan een tweede dirigent. De organisatie zocht hiervoor naar een jong dirigeertalent met affiniteit voor de brassband en heeft zodoende Stefan van der Wilt benaderd. Stefan: “Ik was uiteraard vereerd gevraagd te worden deze NJBB Zomerweek mede te leiden, als tweede dirigent naast Philip Harper. Ik kon veel waardevolle meters maken door de hele week afgewisseld met Philip te repeteren met de muzikanten, en ook een aantal werken te kunnen dirigeren op de concerten. De samenwerking met hem was bijzonder prettig en daarnaast was het zeer inspirerend en leerzaam deze dirigent aan het werk te zien met de muzikanten. Ik ben dankbaar voor de kans die ik heb gekregen om dit te mogen doen.”

Dankwoord
De organisatie van de Nederlandse Jeugd Brass Band wil graag haar dank uitspreken aan alle mensen en instanties die ondersteuning hebben geboden bij dit succesvolle project. In het bijzonder bedanken zij het Fonds voor Cultuurparticipatie, Stichting NBK, VSB Fonds en Besson voor hun onmisbare (structurele) financiële ondersteuning. Verder willen ze De Leenhoef, Cafetaria Brasserie de Veerpoort en O-recordings bedanken voor respectievelijk: het beschikbaar stellen van een prachtige verblijfslocatie, het verzorgen van eersteklas catering en het maken van prachtige opnamen van de dirigentenclinic én het concert.