NJFO mist meerjarensubsidie van Fonds voor Cultuurparticipatie

Laatste update om 08:48 op Wednesday, 17 July

Het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest (NJFO) draagt bij aan het Nederlandse culturele erfgoed door de traditie van fanfaremuziek in stand te houden en te bevorderen. Fanfareorkesten hebben een lange geschiedenis in Nederland en maken deel uit van de rijke muzikale traditie van het land. Dit orkest verdient daarom steun vanuit subsidiërende instanties om deze waardevolle cultuur voort te zetten en te laten groeien. Op 3 juli besliste het Fonds voor Cultuurparticipatie anders... Aan het woord voorzitter Siebren van Noort over deze beslissing.

Op 31 januari 2024 heeft het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest (NJFO) een aanvraag ingediend voor de meerjarensubsidie “Talentontwikkeling 2025-2028: instanties” van het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP). op 3 juli kwam het verlossende woord: de subsidieaanvraag is afgewezen op basis van “zwakke maatschappelijke betekenis”.

Het Besluit
De commissie beoordeelde de aanvraag op vier onderdelen: inhoudelijke kwaliteit, maatschappelijke betekenis, toegankelijkheid en gezonde bedrijfsvoering. Hoewel op drie van deze onderdelen een voldoende is gescoord, werd de aanvraag afgewezen vanwege de vermeende beperkte maatschappelijke betekenis. In de beoordeling staat: “Haar activiteiten zijn vooral toegespitst op talentontwikkeling van jonge muzikanten, niet op meer maatschappelijke betekenis van fanfaremuziek voor een bepaalde doelgroep of bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken door het project.” Deze afwijzing is opmerkelijk gezien de regeling “Talentontwikkeling”.

De Aanvraag
De aanvraag bevatte ambitieuze plannen gericht op talentontwikkeling, diversifiëring van het aanbod en financiële rust voor de leden. Zo wilde het NJFO sectierepetities onder leiding van vakprofessionals faciliteren en compositieopdrachten aan jonge componisten uitschrijven. Daarnaast waren er plannen om samen te werken met koren en rockbands. De financiële rust was bedoeld om de leden, die momenteel veel kosten zelf dragen, te ontlasten. Helaas is deze ondersteuning nu niet mogelijk zonder de subsidie.

Alternatieve Financiering
Gelukkig heeft het NJFO wel een subsidie toegewezen gekregen van de gemeente Utrecht, gericht op het organiseren van verbredende projecten zoals een landelijk interdisciplinair fanfarefestival. De hoofdplannen rondom talentontwikkeling blijven echter een uitdaging zonder de nodige financiële steun.

Trots en Toekomst
Ondanks deze tegenslag blijft het NJFO veerkrachtig. De groei van 30 leden tijdens de coronaperiode naar meer dan 60 leden nu, en de succesvolle uitverkochte concerten in 2023 en 2024, tonen de vitaliteit van het orkest. Daarnaast wordt het NJFO steeds vaker uitgenodigd op prominente festivals, wat de erkenning van hun kwaliteit en potentieel onderstreept.

Oproep tot Actie
Het NJFO zal blijven streven naar oplossingen en ondersteuning voor talentontwikkeling. De sector moet samenwerken om de noodzakelijke financiering te waarborgen, zodat jonge muzikanten kunnen blijven groeien en excelleren. De muzieksector is van onmisbaar belang en verdient de nodige steun om te floreren.

Met trots en doorzettingsvermogen zal het NJFO haar missie voortzetten en bijdragen aan de strijd voor een duurzame en bloeiende muzieksector in Nederland.

Siebren van Noort,
Voorzitter van het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest