Jeugd verenigt zich in Fryske jeugd fanfare/brassband-experience

Laatste update om 09:20 op Thursday, 11 July

Op zaterdag 13 juli verzorgt het Frysk Jeugd Fanfare Orkest (FJFO) een concert samen met het jeugdorkest van Brassband Pro Rege uit Heerenveen in de ‘Goede Herderkerk’ in Heerenveen. Het wordt een bijzondere avond vol heerlijke luistermuziek uit verschillende genres, waaronder pop, filmmuziek en speciaal voor fanfare geschreven werken. Het concert begint om 19:30 uur en de entree is 5 euro (gratis voor bezoekers tot en met 18 jaar).

Ontmoeting
In maart werkten dirigenten Hendry van Loo (Pro Rege B) en Syde van der Ploeg (FJFO) voor het eerst samen tijdens een samenwerkingsconcert met het FJFO met het jeugdorkest van Concordia Oldebroek. Dit leidde tot een uitstekende klik tussen hen en hun benadering van jeugdige muzikanten. Deze succesvolle samenwerking heeft geleid tot een nieuw concert, waarbij twee Friese jeugdorkesten centraal staan. Beide orkesten presenteren hun eigen programma, maar zullen ook enkele gezamenlijke nummers uitvoeren.

Programma
Zo speelt het FJFO onder meer ‘Elementa’ van de componist ‘Leon Vliex’. 'Elementa' is een compositie van Leon Vliex, geschreven in opdracht van JA! Jeugdfanfare Altena ter gelegenheid van de oprichting van de gemeente Altena in 2019. De compositie symboliseert het samengaan van deze gemeentes en bevat muzikale elementen die verwijzen naar de vier natuurelementen: water, aarde, wind en vuur. 

Solo
Ook de xylofoonsolo ‘Czardas’ staat op het programma, gespeeld door de 18-jarige Michiel Bron. Bijzonder is dat Michiel is geselecteerd voor de Europese Jeugd Brassband, waarin talenten uit heel Europa mogen spelen. Pro Rege B pakt eveneens flink uit, onder andere met het ‘A Sunrise Impression’ van de Fryske componist Jan de Haan. Beide orkesten spelen gezamenlijk onder andere het bekende ‘St. Florian Choral’ van Thomas Doss en ‘Twins’ van Jan Haderman. Zo belooft het concert een echte fanfare/brassband-experience te worden.

FJFO
Het FJFO is in 1997 opgericht om de jeugd enthousiast te maken voor blaasmuziek, met daarbij de fanfare als orkestvorm in het bijzonder. Sinds 1999 staat Syde van der Ploeg uit Tzummarum op de bok. Onder zijn leiding beleefde het orkest, dat ruim dertig jeugdleden telt tussen de 13 en 25 jaar, al vele hoogtepunten, in binnen- en buitenland. Continue wordt er gestreefd naar een zo hoog mogelijk muzikaal niveau, zonder dat dit ten koste gaat van het plezier van muziek maken.

Pro Rege B
Het jeugdorkest van Brassband Pro Rege Heerenveen, bekend als het B-orkest, is een levendige en enthousiaste groep jonge muzikanten. Dit orkest staat onder de leiding van dirigent Hendry van Loo sinds september 2022. Het B-orkest richt zich vooral op het plezier van samen muziek maken en bestaat voornamelijk uit leden die nog in ontwikkeling zijn, maar ook enkele ervaren muzikanten maken deel uit van de groep​