DOBC 2024: 2e divisie, band 2

Laatste update om 13:41 op Saturday, 8 June

De tweede band van vandaag is Immanuël Eemsmond o.l.v. Jan Werkman.

Zij spelen als eerste werk 'Living Power' van Tom Davoren: Dit werk werd opgedragen aan Jonathan Corry en geschreven ter gelegenheid van zijn vertrek bij de befaamde Enfield Band. 

Krachtige start van Immanuel. De titel van het werk doet zijn eer aan. Mooie compacte sound van de band. De hihat loopt helaas iets uit de maat in de finale, maar alles komt weer prima samen in de slotnoot! 

Aristotle's Air - Christopher Bond: Dit werk werd geschreven voor en in opdracht van Cory Band for Brass in Concert 2015. De oude Grieken geloofden dat alles uit vier elementen bestond: aarde, water, lucht en vuur. In de muziek heeft lucht natuurlijk een andere betekenis; een prachtige liedachtige melodie en 'Aristoteles’ Air is precies dat.

Mooi muzikaal spel van zowel de band als de solisten Jojanneke Bos op euphonium en Richard Visser op trombone. Heel gedragen gespeeld. Af en toe wat lichte stemmingsproblemen, maar het is echt al genieten zo aan het begin van de dag! 

The Patriots - Jan de Haan: The Patriots was het verplichte werk in de tweede divisie tijdens de NBK-2019. De Nederlandse Patriottentijd was een tijd van politieke instabiliteit in de jaren 1780. Het land werd geregeerd door heersers die meer bezig waren met hun persoonlijke belangen dan met de behoeften van het volk. Tijdens deze revolutionaire periode waren de overtuigde republikeinse patriotten in conflict met de Oranjegezinden. In de burgeroorlog die volgde, werden de patriotten verslagen en verdreven door een Pruisisch leger. De compositie The Patriots is te omschrijven als abstracte muziek, waarvoor de Patriots als inspiratiebron dienden. Het thematisch materiaal is gebaseerd op het Nederlandse oorlogslied Merck toch hoe sterck. De expressieve melodie in mineur, die dateert uit de Tachtigjarige Oorlog, is door het hele werk terug te vinden, maar het karakter is heel anders.

Karaktervol begin van het werk. Dynamisch mooie verschillen. Jammer van de bijgeluiden uit (met name) dempers en het omslaan van pagina's van de partijen. De hoorn en bugelsolo zijn prachtig in het langzame middendeel. Dito voor de cornet en euphoniumsolo. Jan Werkman geeft zeer duidelijk aan hoe hij wil dat het verhaal gespeeld wordt. Prachtige klanken vullen opnieuw de Oosterpoort. We zitten te genieten van een prachtige uitvoering met oog voor elk detail! 

Dirigent Jan Werkman aan het woord op het YouTube kanaal van CU Brass

Advertorial:
YET Music & Sound is dé partner voor muziekverenigingen & -scholen! Onze service reikt verder dan alleen verkoop, zo bieden we ook instrumentenonderhoud aan.