Musikkforeningen Nidarholm claimt opnieuw Europese titel voor Harmonieorkesten 2024

Laatste update om 07:10 op Friday, 31 May

Dit jaar streden zeven Europese harmonieorkesten om de titel tijdens het Europees Kampioenschap voor Harmonieorkesten, waaronder de regerend kampioen van vorig jaar, Musikkforeningen Nidarholm. Ondanks de hevige concurrentie slaagde de winnaar van vorig jaar erin om opnieuw te winnen, precies op hun 100-jarig jubileum.

Nidarholm behaalde nipt de overwinning boven het Franse orkest Orchestre d'Harmonie de la Région Centre. Het podium werd gecompleteerd door Strusshamn Musikkforening uit Noorwegen.

Prijzen werden ook uitgereikt voor Beste Sectie, Solist en Dirigent. Musikkforeningen Nidarholm won dit jaar - net als vorig jaar - de prijs voor Beste Sectie voor zijn grote percussiesectie. De prijs voor Beste Dirigent ging naar de Franse dirigent Philippe Ferro, die het Orchestre d'Harmonie de la Région Centre dirigeerde. Strusshamn Musikkforening won de Solistenprijs voor zijn sopraansaxofoon.

De voorstelling begon om 10:00 uur in de grandioze Oslo Concert Hall, en het was het Belgische Concertband Maasmechelen dat de aftrap deed. Gedurende de dag speelden de zeven Europese harmonieorkesten op een zeer hoog niveau, maar uiteindelijk kwam er slechts één orkest als winnaar uit de bus. Het verplichte teststuk dat dit jaar door alle orkesten moest worden gespeeld, was "Dirty Dancing", gecomponeerd door de Noor Torstein Aagaard-Nilsen. Het overige repertoire werd door de orkesten zelf gekozen.

Musikkforeningen Nidarholm zal zijn titel opnieuw verdedigen in Stuttgart in 2026, het laatste weekend van november.

Volledige resultaten
1. Musikkforeningen Nidarholm (Noorwegen) – 98.00 punten en Beste Sectie (percussie)
2. Orchestre d'Harmonie de la Région Centre (Frankrijk) – 97.83 punten en Beste Dirigent (Philippe Ferro)
3. Strusshamn Musikkforening (Noorwegen) – 96.33 punten en Beste Solist (sopraansaxofoon)
4. Concertband Maasmechelen (België) – 93.33 punten
5. Rødovre Concert Band / The Danish Concert Band (Denemarken) – 92.83 punten
6. Uppsala Blåsarsymfoniker (Zweden) – 91.00 punten
7. University of Latvia Wind Band (Letland) – 88.00 punten

Over de winnaar
Musikkforeningen Nidarholm uit Trondheim werd opgericht in 1924. De leden zijn tussen de 19 en 67 jaar oud en vormen een mooie mix van amateurs, muziekstudenten en professionele musici. Het orkest heeft in het afgelopen decennium goede muzikale vooruitgang geboekt en won het Noors Nationaal Kampioenschap in 2019, een prestatie die in 2022 werd herhaald. De visie van het orkest is om altijd de best mogelijke muzikale ervaring te bieden voor zowel het orkest als het publiek, en het gekozen repertoire behoudt een hoog muzikaal niveau.

Over ECWO
ECWO, het Europees Kampioenschap voor Harmonieorkesten, is een internationale non-profitorganisatie met als doel het organiseren van het Europees Kampioenschap voor Harmonieorkesten. Onze missie is het promoten van harmoniemuziek en de waarden die daarmee verbonden zijn.
Door het organiseren van het kampioenschap wil de vereniging:
– Harmoniemuziek en de daaraan verbonden waarden promoten
– Hoge niveaus binnen harmonieorkesten verbeteren en ondersteunen
– Internationale contacten en netwerken stimuleren en ondersteunen
– Nieuw repertoire voor harmonieorkesten promoten en ontwikkelen