Terugblik op de Europese Brassband Kampioenschappen 2024

Laatste update om 12:01 op Wednesday, 15 May

Palanga werd gekozen als gaststad voor de Europese Brassband Kampioenschappen van 2024, vanwege de opmerkelijke groei van de brassbandcultuur in Litouwen gedurende het afgelopen decennium. Hoewel deze beslissing oorspronkelijk werd genomen voor de kampioenschappen van 2020, gooide Covid roet in het eten en werden de plannen gedwarsboomd. Gelukkig werd dit jaar, in de prachtige "Palanga Concert Hall" die in 2015 werd geopend, een podium geboden aan zowel nationale als internationale brassbands.

Obstakels onderweg naar Litouwen
Litouwen en met name Palanga zijn niet gemakkelijk te bereiken. Rechtreeks vliegen er amper vluchten naar de kleine luchthaven, dus veel bands en supporters hadden een tussenstop om uiteindelijk op de plaats van bestemming te komen. Het slechte weer zorgde daarnaast nog eens voor grote vertragingen voor musici en gasten op weg naar Palanga. Zo arriveerde de Tredegar Band pas op vrijdagmiddag, om kort daarna al op het podium te schitteren met een uitstekende uitvoering van het testwerk, ondanks hun late aankomst. 

Organisatorisch gezien verliep alles soepel en ordelijk, met een goed toegankelijke zaal, efficiënte ticketverkoop en uitstekende faciliteiten. Een groot compliment aan de organisatie is dan ook op zijn plaats.

Discussie over interesse en zaalcapaciteit
Ondanks de aanwezigheid van toporkesten en aantrekkelijke programma's, was de zaal tijdens de championship-section op vrijdag en zaterdag niet altijd vol. Dit roept vragen op over de betaalbaarheid van een dergelijk evenement voor liefhebbers en de invloed van het format van het evenement. Het kan ook zijn dat financiële overwegingen ervoor hebben gezorgd dat sommige bands de reis niet konden maken.

Evaluatie van de zaal
Er waren eerder opmerkingen over de geschiktheid van de zaal voor brassbands. De ervaringen van deelnemende musici varieerden, maar er werd gesproken over uitdagingen bij het spelen en het publiek merkte verschillende akoestische effecten op, afhankelijk van hun zitplaatsen.

Voor de 9e keer een componistenwedstrijd
Voor de 9e maal werd er een componistenwedstrijd gehouden. Op donderdagavond werden de werken van de drie finalisten gespeeld door de Cory band en beoordeeld door een jury. Ook het publiek mocht een stem uitbrengen. De componistenwedstrijd werd gewonnen door Gauthier Dupertuis uit Zwitserland. Zijn werk 'Magdalena ' werd door de vakjury, bestaande uit Edward Gregson, Torstein Aagaard Nilsen en Vaida Striaupaite-Beinariene, als winnaar uitgeroepen. De tweede prijs was voor Jack Ledger-Dowse uit Engeland en de derde prijs was voor 'Red Planet' van de Belg Lennert van Laenen. De bandprijs (door de bandleden van Cory bepaald) was eveneens voor Dupertuis. De publieksprijs was voor Van Laenen.

Winnaar Gauthier Dupertuis met EBBA voorzitter Ulf Rosenberg

Opmerkelijke uitslag verplicht werk 
Wie de uitslag van het verplichte werk "A Road Less travelled By" van Philip Sparke goed zou hebben voorspeld was als rijk persoon weer naar huis gegaan. Haute-de-France leverde een keurige uitvoering van het werk af, maar dat zij ook de winnaar van de vrijdagavond zouden worden, dat hadden niet veel mensen verwacht. Evenals de teleurstellende 8e plaats van Brighouse & Rastrick op het verplichte werk. 

Memorabele einduitslag
De einduitslag kan als memorabel worden betiteld. Voor het eerst in de 44-jarige historie van de EBK eindige geen enkele Britse band in de top-3. Treize Etoiles uit Zwitserland blijft voorlopig onklopbaar. Zij wisten hun titel van 2024 te prolongeren. Eikanger Bjørsvik Musikklag moest genoegen nemen met een tweede plaats en Brassband Willebroek behaalde voor de tiende keer in haar bestaan de top-3 op een EBK. Brassband Schoonhoven eindige met twee prachtige uitvoeringen op een verdienstelijke vijfde plaats. 

3e plaats voor Brass Band Willebroek


5e plaats voor Brass Band Schoonhoven

Drukke week voor Philip Harper
Philip Harper was dit jaar niet als dirigent aan het wedstrijd gedeelte verbonden, maar stond desondanks vaker op het podium dan anders. De Cory band speelde op donderdagavond de werken van de finalisten van de componistenwedstrijd en verzorden zaterdagavond een gedeelte van het galaconcert met het geheel door Harper gecomponeerde en gesproken werk 'King Kong' dat door het nu talrijk aanwezige publiek zeer kon worden gewaardeerd. Daarnaast was Harper ook dirigent van de Europese jeugdbrassband die een week lang samen optrok en diverse optredens verzorgden waaronder een optreden tijdens de finale van de componistenwedstrijd, een optreden tijdens het galaconcert en het farewellconcert. 

European Youth Brass Band o.l.v. Philip Harper

Zondag in het teken van de jeugd
In de ochtenduren werd de Europese jeugdcompetitie gehouden met aansluitend een kort maar flitsend Farewell Concert door de Europese Jeugdbrassband met onder meer brassbandmuziek uit Litouwen. Omdat het concert direct aansloot op de jeugdcompetitie zat de zaal bomvol met jonge brassbandmuzikanten die zichtbaar genoten van het optreden. Philip Harper, die het concert weer op vlotte en geheel eigen wijze presenteerde greep de mogelijkheid om de jeugd te inspireren én uit te dagen volgend jaar vooral te auditeren voor deelname aan de EYBB in Stavanger! Net als tijdens het Galaconcert werd besloten met ‘I Want to Break Free’ in een arrangement van Harper zelf, strak neergezet en een passende afsluiter van een fantastisch brassbandweekend in Palanga!

Piet Visser in aktie!