EBK 2024: Keuzewerk: band 11
Als voorlaatste zit de Nederlands kampioen van 2022 op het podium. Brassband Schoonhoven olv Erik Janssen brengt een nieuw werk van Paul Saggers: 'The Falcon in the Snow'
The Falcon in the Snow is een muzikale weergave van de expeditie van de Britse ontdekkingsreiziger Robert Falcon Scott. Om de Zuidpool te bereiken, is het werk verdeeld in vijf secties, waarbij gebruik wordt gemaakt van citaten uit die van Falcon Scott. logboek: Zaterdag 26 november 1910 - “We maakten onze start bekend om 15.00 uur, en om drie minuten daarna uur vertrok de Terra Nova van de steiger”. Robert Falcon Scott leidde van 1910 tot 1913 de Britse expeditie naar Antarctica, met als doel de eerste te zijn die de Zuidpool bereiken. De expeditie vertrok in juni 1910 vanuit Cardiff, Wales en arriveerde bij de Ross Ice Shelf in januari 1911. Scotts team vestigde een basiskamp bij Cape Evans op Ross Island en begon met de voorbereidingen voor de opmars naar de Pool. Donderdag 2 februari 1911 - "De sneeuwstorm, het protest van de natuur - de gletsjerspleet, de valkuil van de natuur". De expeditie werd geconfronteerd met talloze uitdagingen, waaronder barre weersomstandigheden, moeilijk terrein en de logistiek voor het transporteren van voorraden en uitrusting over lange afstanden. Scott verdeelde zijn mannen in verschillende teams voor de Poolpoging, waarvan er één onder leiding stond van hemzelf en de andere van Ernest Shackleton, die uiteindelijk wegens ziekte naar huis werd gestuurd. Dinsdag 16 januari 1912 - “De Noren zijn ons voor geweest en staan als eerste bij de pole. Het is een vreselijke teleurstelling, en het spijt me heel erg voor mijn trouwe metgezellen”. Scotts team vertrok naar de Zuidpool, waar ze extreme omstandigheden doorstonden en kampten met weinig voedsel benodigdheden. Ze bereikten de pool op 17 januari 1912, maar ontdekten dat de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen was hen met 34 dagen voor.
Donderdag 18 januari 1912 – “We hebben het doel van onze ambitie nu de rug toegekeerd en moeten het hoofd bieden aan onze 800 mijl van solide slepen”. Ontmoedigd begon het team aan de lange en moeizame reis terug naar het basiskamp. Tragisch genoeg, Scott en zijn metgezellen – Edward Wilson, Henry Bowers, Lawrence Oates en Edgar Evans – kwamen om tijdens hun terugreis. Ze werden afgeremd door extreem weer en hadden last van uitputting en ondervoeding. Donderdag 29 maart 1912 – “Zorg in godsnaam voor ons volk”. Hun laatste kamp, gevonden in november 1912, werd hun graf. Scotts dagboek, samen met het zijne teruggevonden lichaam, biedt een aangrijpend verslag van hun strijd. Ondanks de tragische uitkomst heeft Scotts expeditie aanzienlijk bijgedragen aan het begrip van de Antarctische regio. Het wetenschappelijk onderzoek en de tijdens de reis verzamelde exemplaren worden verstrekt waardevolle inzichten in de natuurlijke historie en biologie van het continent. Daarnaast de expeditie stimuleerde de publieke belangstelling voor poolonderzoek en wetenschap, en liet een erfenis achter in de kronieken van verkenning.
Brassband Schoonhoven is één van de vijf Nederlandse bands die zich ooit op het Europese podium hebben gespeeld. Zij werden 3e in 2012. De Bazuin Oenkerk, De Wâldsang, Brassband Limburg en Soli (Deo Gloria) waren de andere Nederlandse bands die ooit in de top-3 speelden.
Een prachtige opening van Schoonhoven met excellerende euphonium en flugel. Er zit een goede drive in de band. De sound is goed en technisch is alles prima verzorgd. De hoornsolo is prachtig en het duet met de flugel is 'spot on' De snaredrum stuwt de band naar een moordend tempo. Sfeervolle begeleiding van het melodische slagwerk tijdens de prima (staande) gespeelde bastrombone solo. Ook de cornetsolo is prima in orde. Hierna vliegen de decibellen weer de zaal in. De band lijkt een stuk comfortabeler en met meer zelfvertrouwen op het podium te zitten dan gisteren. Muzikale lijnen worden gemaakt en solistisch blijft er niks liggen. Het slot is echt om in te lijsten. Echt een hele fraaie uitvoering!