EBK 2024: Verplicht werk band 1

Laatste update om 18:24 op Friday, 3 May

We zijn begonnen aan de 45e Europese Brassband Kampioenschappen. Göta Brass onder leiding van Michael Thomsen heeft als eerste plaatsgenomen op het podium om "A Road Less Travelled By' van Philip Sparke ten gehore te brengen. Sparke is zelf in de zaal aanwezig en wordt met een daverend applaus welkom geheten. De zaal is zeker nog niet volgelopen. Ongeveer de helft van de 2200 stoelen is bezet. 

Zweden is al sinds de allereerste editie in 1978 vertegenwoordigd op de EBK. Sterker: In dat jaar behaalde Solna Brass de tot nu toe enige podiumplaats (3e) van een Zweedse band op de EBK.

Een wat voorzichtige opening van de Zweden die het pianissimo in het eerste deel van het werk nog niet echt op durven zoeken. Typische Sparke akkoorden en geluiden vullen de zaal. De band verliest wat aan tempo gedurende het eerste deel. In deze zaal hoor je wel goed het doorzichtige spel. Een hele moeilijke zaal voor het slagwerk. Het klink heel snel te luid. Zeker de scherpere instrumenten als snaredrum en klokkenspel. Het tweede deel start zeer sfeervol met een mooie flugel-solo. Ook de verdere solistische passages in euphonium en cornet worden zeer sfeervol gespeeld. Mooie opbouw naar het fortissimo. Wat grof in de bassen hier. De start van het 3e deel verloopt niet helemaal samen in de cornetten. Het 'loopt' niet in dit technische gedeelte. Dit resulteert ook in wat missers hier en daar. Het slot van het werk doet een beetje denken aan het slotgedeelte van 'Music of the Spheres'. Ook hier komen de bassen wat grof over. Jammer van het laatste deel, want verder was het een verdienstelijk optreden van Göta Brass.