Atout Vent, sieraad van de brassbandcultuur in Noord Frankrijk
Atout Vent vat gelijk maar het grote werk bij de horens: Lions of legend van Thierry Deleruyelle. Dit werk werd gemaakt in opdracht van Eurofestival 2016. Sinds de oudheid heeft de leeuw een grote fascinatie voor mensen, omdat het symbool staat voor moed, kracht en temperament. Velen hebben de leeuw gebruikt om zichzelf te vertegenwoordigen in emblemen en wapenschilden.
Lions of Legend
Het werk bestaat uit vijf gedeeltes die zowel de geschiedenis van de leeuw door de eeuwen heen als de kenmerken ervan. Na een Vivo begin in King of the Animals volgt een deel vol candenzen. Het slagwerk is weer bijzonder aanwezig in dit werk van Deleruyelle en soms iets te luid ten opzichte van de blazers. Een lucht producerende band met tribal slagwerk is angstaanjagend en een leuke noviteit in het werk dat toch overwegend een speels karakter heeft. De Fransen hebben het werk al geselecteerd voor de Nationale Kampioenschappen in 2019 en het vierde deel maakt duidelijk waarom. Na al het geweld is er een koraalachtig deel dat vele bands zal uitdagen. De band uit Oignies onder leiding van William Houssoy worstelt een beetje om het gelijk te houden. Misschien heeft de dirigent wel het tempo te letterlijk genomen en de band daarmee voor een moeilijke opdracht gezet?
Uiteindelijk komt iets wat je nu al het Deleruyelle-kippevel zou kunnen noemen met het uitgestrekte tutti in King of Kings, gevolgd door een passend slot van deze band.
Toccatina krijgt een prima uitvoering, ook hier weer iets te luid in het slagwerk. Waarna de Fransen hun optreden besluiten met Streamline Peaks van Paul Lovatt-Cooper. PLC schreef dit werkje in opdracht van een Zwitserse band en liet zich inspireren door het Zwitserse landschap en de fameuze treintrajecten. Een descriptief werkje is het zeker en de band weet er wel weg mee. Een licht concertwerk dat swingt en ook zijn klankmomenten heeft. Een goedwerkende afsluiter.