KF De Trouwe Vrienden Duffel-Mijlstraat o.l.v. Arthur Vanderhoeft
Goedemorgen volgers!
Vandaag en morgen staan in het teken van de VLAMO Open Fanfarekampioenschappen. CU Brass is er van begin tot eind bij. We starten deze morgen met de tweede divisie.
Juryleden Bert Appermont, Manu Mellaerts en Leon Vliex zitten er klaar voor. Helaas zien we maar een handjevol publiek in de zaal.
KF De Trouwe Vrienden Duffel-Mijlstraat o.l.v. Arthur Vanderhoeft.
Choralia - Bert Appermont. Dit mooie koraal van Bert Appermont bouwt zich langzaam op doordat verschillende instrumentengroepen hetzelfde thema van elkaar overnemen om daarna in een groots hoogtepunt samen te komen. Na deze climax wordt dit werk op dezelfde wijze afgebouwd om ingetogen te eindigen in de laagste instrumentengroepen. Het valt als eerste orkest nooit mee om op een tijdstip als dit te moeten starten. Gaandeweg het koraal zijn de instrumenten warm aan het worden en ontstaat een mooie fanfaresound.
Het verplichte werk in deze divisie is 'The Legend of Kópakonan' van Thom Zigterman. Zigterman uit Akkrum heeft de eerste prijs in een Belgische compositiewedstrijd voor fanfare- en harmonie-orkesten gewonnen. Zijn werk The Legend of Kópakonan was uit 48 inzendingen het beste in zijn categorie. "De muziek is een uitdaging voor elke individuele muzikant, maar ligt technisch, ritmisch en qua omvang binnen de mogelijkheden van een 4e divisie fanfare- of harmonieorkest’’, aldus Thom Zigterman. Met het prijswinnende werk kunnen luisteraars wegdromen in een dramatische legende over de Zeehondenvrouw, die zich afspeelt op Faeröer, een groep eilanden in de driehoek tussen Schotland, IJsland en Noorwegen.
Een energiek begin van KF De Trouwe Vrienden. In de forte passages horen we weer mooie balans in het tutti. In de zachtere passages wel wat stemmingsproblemen. Het werk wordt vol overgave door de 40 muzikanten gebracht. Hier en daar net wat ruw van klank. Dynamisch zou het misschien ook nog wat uitersten mogen hebben. Het werk blijft van begin tot eind prettig om naar te luisteren. De componist, die ook in de zaal aanwezig is, mag tevreden zijn over deze uitvoering.
Thom Zigterman luistert naar zijn compositie
De Dakota- (of Sioux-) indianen, afkomstig uit de Amerikaanse staten Noord- en Zuid-Dakota, staan centraal in deze compositie. Het werk bestaat uit vijf delen, waarin de cultuur en geschiedenis van deze indianen zijn weergegeven. In een paar van de delen verwerkte Jacob de Haan een oud-indiaanse melodie uit Zuid-Dakota.
1. The Great Spirit: De Dakota-indianen geloofden dat de Great Spirit de aarde had geschapen door een zwarte bal op het water te werpen en dat hij alle levende dingen had gemaakt van een tweede bal.
2. Buffalo Hunting: Op een sterke buffel af galopperen vergt vaardigheid en moed. Toch keken mannen uit naar de kans om zichzelf bij de jacht te bewijzen.
3. Smoking the Pipe: De pijp was een vredessymbool en werd als zodanig gebruikt tussen mensen en volken. Het roken van de pijp gaf een vertrouwensband – en een heilige man die de pijp rookte was één met de Great Spirit.
4. The Ghost Dance: Deze religieuze dans van verloren hoop was gebaseerd op gebed, dans en zang. In 1890 vielen soldaten de Ghost Dancers aan op een plaats die Wounded Knee heet.
5. Pilgrims at Wounded Knee: De tragedie van Wounded Knee is zeer pijnlijk voor de indianen. Velen gaan nog steeds op pelgrimsreis naar de geheime, winderige heuveltop waar zovele onschuldigen werden vermoord.
KF De Trouwe Vrienden voelt zich duidelijk prettig bij dit werk. In de eerste twee delen kun je jezelf helemaal verplaatsen in het verhaal. Het ingetogen deel 3 laat nu wel wat meer dynamische verschillen horen. In deel 4 mag het zware register even 'los' gaan en dit pakken ze met beide handen aan. Het slotdeel start met wat vlekjes in de aanzetten, maar geeft de tragedie prima weer.
Een fijn optreden dat qua kwaliteit steeds beter werd. De kop is eraf van deze VLOF.