Bestuurslid Emily Janssens over deelname aan het Vlaams Open met KF Rumolduszone
In de aanloop naar het Vlaams Open Fanfare Kampioenschap (VLOF) op zaterdag 9 en zondag 10 maart in Heist-op-den-Berg spreekt CUBrass met componisten en dirigenten over hun bijdrage aan dit kampioenschap. Emily Janssens is bestuurslid bij KF Sint Rumolduszone en neemt deel in de ere afdeling.
Hoe kwam de keuze om deel te nemen aan het Vlaams Open Fanfarekampioenschap 2024 tot stand?
Aangezien het al een aantal jaar geleden is dat we deelgenomen hebben aan een wedstrijd, was de wil groot om deze spanning nogmaals mee te maken. De grote meerderheid van onze muzikanten was dan ook meteen enthousiast om deel te nemen! Wie Frans Violet kent, weet natuurlijk dat hij graag meedoet aan zo’n evenementen. Een voorbereiding naar een wedstrijd maakt dat onze muzikanten zeer gemotiveerd zijn en dat komt het niveau van onze fanfare alleen maar ten goede!
Hebben jullie een specifiek doel voor ogen met de deelname?
Met onze deelname hopen we dat we kunnen groeien als orkest. Samen toewerken naar een gemeenschappelijk doel zorgt ervoor dat iedereen nog wat extra zijn best doet. We hopen een heel fijne muzikale dag te beleven met een toffe sfeer tussen onze muzikanten! Als we zelf met een goed gevoel van het podium komen, is onze deelname voor ons al meer dan geslaagd!
Heeft het orkest al eerder deelgenomen aan wedstrijden?
Vroeger namen we regelmatig deel aan de provinciale wedstrijden van VLAMO in ere-afdeling. In 2017 namen we deel aan het WMC in 2e divisie, waar we toen ook de titel van wereldkampioen in de wacht sleepten. Onze laatste wedstrijd dateert dus al van 7 jaar geleden.
Hoe lang is de voorbereiding op dit specifieke evenement?
De voorbereiding naar een wedstrijd als deze is uiteraard een drukke periode voor onze muzikanten. Zeker omdat ons Rumoldusconcert, dat jaarlijks doorgaat tijdens het 2e deel van februari, in dezelfde periode viel. Dit zorgt ervoor dat we als groep heel veel verbondenheid voelen. We werken samen toe naar dit moment en daar horen natuurlijk inspanningen van onze muzikanten bij. Gelukkig maken we na onze repetities ook tijd om gezellig nog wat bij te praten in onze bar.
Hebben jullie gebruik gemaakt van gastdirigenten?
We maakten geen gebruik van gastdirigenten.
Zijn er sectie/extra repetities geweest in voorbereiding naar dit evenement?
Vanaf het begin van dit jaar zijn er extra repetities ingevoerd. Ook sectie repetities konden niet ontbreken in de voorbereiding naar het VLOF. We hebben dus net dat tikkeltje meer gevraagd van onze muzikanten. De laatste week wordt nog een pittige week met een aantal extra repetities. De groep is alvast zeer gemotiveerd om een mooie prestatie te proberen neerzetten!
Er wordt gewerkt met een opgelegd werk, binnen de brassband wereld is dit meer gewoonte dan bij de harmonieën & fanfares. Hoe kijkt u aan tegen deze keuze om te werken met een plichtwerk?
Werken met een plichtwerk is zeker een heel goede zaak om verschillende orkesten te vergelijken & omdat iedereen dan zijn eigen interpretatie kan geven aan de compositie. Geen enkele fanfare zal dit werk op dezelfde manier brengen, wat de jury de mogelijkheid geeft om echt objectief te oordelen.
Wat vindt u van het niveau van het verplichte werk?
Als je naar De Onderwaterzetting luistert, lijkt het alsof het heel toegankelijke & makkelijke muziek is, maar dit is het helemaal eenvoudig! Zowel qua techniek, dynamiek als muzikaliteit kan je er heel veel mee doen. Als dirigent zijn er heel veel keuzes die je moet maken. De jury zal heel verschillende versies van dit werk horen!
Voor welk vrij werk hebben jullie gekozen?
De keuze van ons keuzewerk hebben we overgelaten aan onze dirigent. Hij kent ons orkest door en door na hier meer dan 20 jaar dirigent te zijn. Hij weet dus exact welk stuk bij ons past en waarmee we een mooie muzikale prestatie kunnen neerzetten. Frans koos voor The Essence Of Youth van Stijn Roels. Het is een goede compositie voor onze fanfare. Het is toegankelijke en aangename muziek voor de luisteraar, want het lijkt geen wedstrijdwerk. Het klinkt eerder als een concertwerk.
Waarom dit specifieke werk?
Omdat het het orkest goed ligt.
Wilt u verder nog wat kwijt betreffende VLOF2024?
Het is heel fijn dat het VLOF vanaf dit jaar voor alle afdelingen wordt georganiseerd. Je merkt dat muzikanten soms nood hebben aan een doel en af en toe een wedstrijd hoort daar voor ons bij. We willen VLAMO bedanken voor het organiseren van dit mooie weekend en wensen alle deelnemende orkesten veel succes en vooral veel plezier!