CU Brass op bezoek bij Brassband Canite Tuba op Ameland
Zelfs tijdens hun vakantie kunnen de verslaggevers van CU Brass het niet laten om leuke muzikale momenten en ervaringen op te zoeken en te vast te leggen. Wie aan Ameland denkt, denkt waarschijnlijk niet meteen aan HaFaBra muziek, maar het eiland blijkt vol te zitten met muzikanten, muzikale gezelschappen en verenigingen. Zo bezochten we een repetitie van Brassband Canite Tuba in het dorp Nes.
Canite Tuba, dat vertaalt uit het Latijn “Blaast de Bazuin” betekend, is een springlevende en actieve brassband. Op een paar posities na is de bezetting helemaal compleet. De band repeteert elke dinsdagavond in gebouw “de Toel” in Nes. We worden door leden en dirigent zeer hartelijk en gastvrij ontvangen. Er wordt zelfs aangeboden om mee te spelen tijdens de repetitie waar ook hier wordt gestart met enkele koralen uit het overbekende rode boekje. Het repertoire is erg gevarieerd. Van de klassieke concertmars “Arsenal” tot filmmuziek van “Ratatouille” en “Dances with Wolves”. Dirigent David van der Zee slaat de relatief jonge band er met veel enthousiasme en een zeer duidelijke slag doorheen. Van der Zee is zelf niet uit de HaFaBra wereld afkomstig. Naast de brassband dirigeert hij enkele koren en strijkensembles ‘aan de wal’ zoals dat op Ameland wordt genoemd.
De band bestaat voornamelijk uit Amelanders, al spelen er ook een aantal mensen mee die (seizoensgebonden) werkzaam zijn op het eiland. Nieuwe leden krijgen een opleiding van een gediplomeerd docent. Deze docent is helaas maar een aantal uur per week beschikbaar. Hoewel de bezetting bijna compleet is heeft de band regelmatig te maken met wisselingen. “Zodra de jeugdleden gaan studeren vertrekken ze van het eiland, en het is altijd maar de vraag of ze weer terugkomen” aldus secretaris Joop Beijaard.
Canite tuba draagt haar steentje bij aan de Amelander samenleving. Beijaard: “We spelen tijdens de Sinterklaasintocht en de Dodenherdenking. Daarnaast worden gedurende de zomermaanden diverse concerten gegeven in de kerk en wordt er opgetreden tijdens de kunstmaand in november en is er een eindejaarsconcert.” Er wordt niet veel buiten Ameland opgetreden en de band doet vrijwel niet mee aan wedstrijden. Toch heeft Canite Tuba in het verleden enkele mooie prijzen behaald zoals de zilveren spijker op het spykerfestival te Bakkeveen en een eerste prijs op het muziekfestival op Schiermonnikoog.
Bij de oprichting in 1918 bestond de vereniging uit een fanfare waar later een drumband aan toegevoegd werd. De fanfare is inmiddels omgezet in een brassband en de drumband is omgevormd naar een doedelzakband. Ameland kent een rijk muzikaal verenigingsleven. Naast de brassband en doedelzakband is er nog een fanfare, zijn er maar liefst 6 koren en zijn er ook diverse bandjes actief. Voor een eiland met 3800 inwoners is dat behoorlijk wat. Of zoals de plaatselijke slijter in Nes vertelde “het aantal muzikanten op Ameland is per 100 inwoners groter dan in Volendam”