Slotconcert Amsterdam Brass
Slotconcert Amsterdam Brass: 61 jaar muzikale geschiedenis in één avond
Amsterdam Brass speelde jarenlang in de hoogste regionen van de Nederlandse brassbandwereld. Vanwege diverse omstandigheden moest vorig jaar het moeilijke besluit worden genomen de band te stoppen. Echter, dit gebeurt niet zonder een waardig afscheid in de vorm van een laatste slotconcert. Dit concert zal plaatsvinden op zaterdag 6 april 2024 in het Muziekgebouw aan 't IJ te Amsterdam en belooft een bijzondere en emotionele avond te worden. Marcel Schot, onder andere bastrombonist en PR-verantwoordelijke bij Amsterdam Brass, vertelt ons meer over de avond. Samen met hem kijken we terug op de rijke geschiedenis van de band en de redenen achter het moeilijke besluit om te stoppen.
Amsterdam Brass werd opgericht in 1962 als de ‘Nationale Brass Band’ onder leiding van Meindert Boekel, die maar liefst 25 jaar lang dirigent bleef. Na een succesvolle periode werd de band geconfronteerd met bezettingsproblemen en veranderde de naam in Amsterdam Brass Ensemble. Het tij keerde in 1993 met dirigent Frank van Koten, die de band naar drie opeenvolgende kampioenschappen leidde in de eerste divisie van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) in 2000, 2001 en 2002. In 2003 werd in de kampioensdivisie direct een tweede plaats behaald. Frank van Koten leidde Amsterdam Brass tot 2008. Onder leiding van de nieuwe dirigent Pierre Volders bleef Amsterdam Brass een vaste waarde in de kampioensdivisie en vierde het onder andere het 50-jarig jubileum met internationale solist James Morrison. Ook speelde de band mee in een groot Johan de Meij project met aansluitend een tv-optreden bij Podium Witteman. In 2018 nam de jonge dirigent Paul van Gils het stokje over van Volders en bleef de band tot vorig jaar actief deelnemen in de kampioensdivisie van de NBK.
Het moeilijke besluit om Amsterdam Brass te beëindigen kwam voort uit een gebrek aan stabiele bezetting en een gezonde organisatiestructuur. Het vinden van getalenteerde muzikanten op topniveau bleek een uitdaging, en het bestuur werd vooral belast met het zoeken naar bezetting, wat de focus op andere belangrijke aspecten belemmerde. Marcel Schot vertelt hierover: “Het gebrek aan topamateurs is een probleem. Er zijn gewoon te weinig mensen die het niveau halen om in een band als Amsterdam Brass te kunnen spelen. Daarnaast beginnen steeds minder kinderen aan het spelen op een instrument en is het daardoor steeds moeilijker om leden te vinden en te houden, laat staan diegenen die het niveau halen. Gelukkig hebben de meeste overgebleven leden van Amsterdam Brass snel een plek gevonden in andere orkesten of bands. Ook dirigent Paul van Gils zit zeker niet stil en zal het nog ver schoppen met zijn talent en motivatie. Hij staat voor een aantal zeer goede orkesten, maar helaas even geen brassband meer.”
Tijdens het slotconcert zal de band bestaan uit een samenstelling van voornamelijk (oud) leden. In vijf repetities, die in maart beginnen, zal de band zich gaan voorbereiden op een bijzonder programma met werken die graag gespeeld werden in het verleden. Ook worden een aantal solowerken gespeeld met speciale gasten, waaronder trompetsolist Jan van Duikeren en een wereldpremière van een euphoniumsolo gecomponeerd door oud-lid Dennis Hazenoot, opgedragen aan de vrouw en dochter van solo-euphoniumspeler Wim van Hattum.
Het slotconcert van Amsterdam Brass belooft een onvergetelijke avond te worden. De rode draad van de avond is de 61 jaar geschiedenis van de band, zowel door de muziek, de dirigenten als door de bijzondere toelichtingen bij de werken door Ruud Ritzen. Op de vraag wat hij zelf het meeste gaat missen aan Amsterdam Brass, antwoordt Schot: “Het spelen op topniveau. Het spelen in een brassband (als bastrombonist) is geweldig. De sound, energie en dynamiek zijn uniek.
Kaarten voor het slotconcert van Amsterdam Brass zijn te koop via DEZE LINK of op de site van het Muziekgebouw
Aanvang van het concert is 20:00 uur.