NBK 2023: Schoonhoven-B
Vaste waarde in de 2e divisie is Brass Band Schoonhoven B. We spraken met solo-cornettist en orkestmanager Matthia Goedegebuur over het plichtwerk, de voorbereidingen, en meer.
Hoe valt de compositie van Sparke, getiteld Lakeland Variations?
Wanneer er wordt gevraagd naar het niveau, de complexiteit en de ‘luisterbaarheid’ van een compositie ben je altijd geneigd dit af te zetten tegen de stukken van de afgelopen jaren. Waar in 2021 behoorlijke virtuositeit in de tweede divisie werd verwacht, stond met Sanctuary! vorig jaar een stuk op de lessenaar wat voor frisse en verassende uitvoeringen zorgde.
Lakeland Variations van Sparke valt daar prima tussenin: je merkt aan alles dat het een doordachte en goed geschreven compositie is, thematiek die op interessante manieren en in verschillende stijlen terugkeert, aangevuld met details in dynamiek, articulatie, et cetera. Dat zit ‘m al in de structuur van het stuk – een thema en variaties. Een meer persoonlijke kritische noot die ik heb, is dat iedere variatie een eigen ‘hoogtepunt’ kent. Het zoeken naar een juiste spanningsboog tussen de verschillende variaties is daardoor een uitdaging, en voor het publiek zal misschien ‘het’ moment in het stuk missen. Alhoewel, tijdens een studiedag onder leiding van Arie Stolk luisterde maestro Joop aan de bar mee, waarna hij stelde: ‘het is écht een leuk stuk om naar de luisteren!’.
Qua niveau past dit stuk wat mij betreft prima in tweede divisie, althans voor de solo-cornet partij. De moeilijkheid zit vooral in de laatste variatie, een fuga die start in de hoorns en zo door de band heen groeit, zoals het een fuga betaamt. Ik ben ontzettend benieuwd hoe transparant dit in een zaal als TivoliVredenburg zal klinken, wat direct een andere dimensie aan uitdagingen aan dit werk toevoegt.
Hoe zijn jullie aan de voorbereidingen begonnen?
Voor de zomer hebben we deelgenomen aan het DOBC, wat werd gevolgd door een seizoensafsluiter. Voor de zomermaanden zaten we dus vol. Vanaf de eerste repetitie na de zomer is Lakeland Variations op de lessenaar gegaan. Daarna is het een structuur die we eigenlijk ieder jaar toepassen: traditiegetrouw hebben we in het studieweekend een gastdirigent uitgenodigd die streng, eigenwijs en volgens eigen visie mag ‘kneden’ aan de band. Dit jaar was de eer aan Arie Stolk, die met zijn kennis over blaasmuziek, en Philip Sparke specifiek, ons vooral qua speelstijl en flexibiliteit veel heeft bijgebracht. Ook is de slagwerksectie vakkundig onder handen genomen door een oude bekende van de vereniging: Anno Appelo.
En zoals we hem kennen zit onze Joop ook niet stil: al tijdig hebben we een planning gemaakt voor sectierepetities, waarmee we een paar weken terug zijn gestart. Als kers op de taart zal de Britse dirigent Paul Holland ons net als vorig jaar nog een reguliere repetitieavond onder handen nemen!
Paul Holland met BBS-B
Zijn er in de voorbereidingen nog try-outs waar jullie te horen zijn?
Zeker! Op 21 oktober zijn we te gast bij St. Cecilia uit Millingen a/d Rijn – beide orkesten bereiden zich voor op een wedstrijd en zullen dus beide een test-piece uitvoeren, met daarnaast nog aanvullend repertoire. Het concert zal plaatsvinden in het Kulturhus in Beek, aanvang om 20:00. Naast Lakeland Variations zal BBS-B o.a. Felicitous, Stal Himmel en Bugler’s Holiday uitvoeren. Aanrader dus!
De week voor de NBK organiseert Brass Band Schoonhoven traditiegetrouw het mini-NBK, waar de B-band de avond zal aftrappen, en de A-band zal afsluiten. Voor de NBK-kenners onder ons: het mini-NBK is weer op de ‘oude locatie’, afgesloten met een nu al legendarische Brass Night! We starten zaterdag 28 oktober om 19:00, locatie is het Schoonhovens College (Albert Plesmanstraat 4), entrée is € 7,50 (inclusief feest achteraf). Naast de orkesten van BBS zijn nog vele andere deelnemers uit de 2e, 1e en kampioensdivisie te beluisteren.
Zowel in kwantiteit als in kwaliteit is de concurrentie stevig. Hoewel ik niet in clichés wil vervallen door te stellen dat het traject hoe dan ook waardevol is, is dat wel zo. Maar toch, tuurlijk kriebelt er hier en daar wat. Je doet niet aan een wedstrijd mee om laatste te worden. Als je me vraagt naar een specifieke positie waar ik op mik, ga ik daar voor nu geen antwoord op geven. Daarvoor moeten nog net iets te veel puzzelstukjes op hun goede plek vallen, al heb ik goede hoop op een mooie uitslag.
En naast de uitslag, hoe voelt het moment van spelen, de zaterdagochtend?
Mwah, niet ideaal, maar ook niet extreem hinderlijk. Over de organisatie heb ik nooit zo heel veel kritiek: als dit de planning is, moet je het daar als band mee doen en daarop anticiperen. Al zou ik de vrijdagavond ook geen probleem vinden.
Wat doet deze periode met jullie orkest en hoe zit de toekomst eruit?
Nu ga ik absoluut wel in clichés vervallen: het is heerlijk om als vanouds naar een wedstrijd toe werken. Ieder jaar overvalt je de realisatie hoe intensief dit eigenlijk is, maar evenzo ontvang je er ook ontzettend veel voor. Vele mooie, bijzondere momenten die je zal koesteren – waarbij je altijd probeert dit op het podium mee te nemen.
Uitdaging voor alle vrijwilligers bij alle clubs is die intensiteit vasthouden na zo’n periode. Enerzijds geef je graag wat lucht aan de agenda’s, anderzijds wil je presteren. Maar dat gezegd hebbende, de toekomst ziet er zondermeer goed uit: in de tweede helft van dit seizoen zullen we deelnemen aan de Vlaams Open Brassband Kampioenschappen, daarnaast zullen we voor de zomer een nieuw werk voor brassband in première brengen! Oftewel; we hebben een fraai programma in het vooruitzicht. Wil je daar deel van uitmaken? We zoeken nog koperblazers op verschillende posities!