In de kijker: Backum Brass
Backum Brass, onderdeel van Muziekvereniging Emergo Castricum, werd in 2008 opgericht en dit jonge orkest maakt de laatste jaren een opvallende (muzikale) groei door; reden om met één van de leden in gesprek te gaan: René Bos.
Kun je ons meer vertellen over jullie reis van de 4e naar de 2e divisie? Wat waren de belangrijkste stappen en uitdagingen die jullie zijn tegengekomen?
Het ontstaan van Backum Brass gaat terug naar 2008, toen een aantal leden uit het Fanfare Orkest Emergo al betrokken was bij verschillende Brassbands. Vanwege de groeiende interesse in de Brass Band scene, besloot de vereniging naast het Fanfare Orkest ook een Brass Band te faciliteren. De ambitie van de jonge muzikanten was groot, met de wens om uitdagende stukken zoals "Extreme Makeover" van Johan de Meij zelf uit te voeren.
In 2009 behaalde Backum Brass onder leiding van dirigent Willem van Kooi succes op het Gouden Spiker Festival in de 4e divisie. In 2010 werd Erik van de Kolk de dirigent en werd het orkest kampioen in de 4e divisie NBK. Vervolgens volgde een promotie naar de 3e divisie en winst in groep C van Eurobrass in 2012. Onder leiding van dirigent Anno Apollo werd de weg naar de top van de 3e divisie ingezet, met een 2e plaats op het NBK in deze divisie. In 2015 volgde winst in de 3e divisie NBK onder leiding van Vincent Verhage, gevolgd door de hoogste score bij het Radstede Muziek Festival in 2016. In 2018 schreef Backum zich in voor de First Division op het Amboise muziekfestival, waar het een 2e plaats behaalde, en ook in 2021 werden successen geboekt met een nieuwe dirigent, Harmen Cnossen.
Hoe hebben jullie je voorbereid op de concertwedstrijddeelname in maart? Welke elementen hebben bijgedragen aan jullie overtuigende prestatie?
De voorbereiding van Backum was niet anders dan anders, zonder extra repetities of een repetitieweekend. Een belangrijk element hierbij was de aanpak van dirigent Harmen Cnossen. Zijn unieke aanpak, gericht op het muzikale verhaal en bijbrengen van nieuwe facetten van het musiceren, sloeg goed aan bij de muzikanten. De uitvoering viel ook in de smaak bij de juryleden, wat als bevestiging werd gezien om op dezelfde weg door te gaan.
Welke rol speelt het gemeenschapsgevoel binnen jullie orkest? Hoe heeft dit bijgedragen aan jullie succes en motivatie?
Het gemeenschapsgevoel is een essentieel element binnen Backum Brass. Als afspiegeling van de samenleving biedt de vereniging plaats aan iedereen, waarbij iedereen deel uitmaakt van het succes. Het diepgewortelde besef van muzikale en sociale verbinding is verankerd in het DNA van Muziekvereniging Emergo, en dit wordt al van jongs af aan doorgegeven tijdens het muziekkamp.
Zijn er specifieke muzikale doelen die jullie nu nastreven als orkest? Hoe ziet jullie toekomstige repertoire en ambitie eruit?
De muzikale doelen zijn concerten te geven van het hoogst mogelijke niveau en een groot publiek te bereiken. De band is nog steeds even ambitieus als bij de oprichting, met de wens om te groeien en te verbeteren. Onder leiding van Harmen Cnossen zal naast het Brassbandrepertoire ook gekozen worden voor muziek van grootmeesters en het klassieke repertoire.
Hoe ondersteunen jullie de individuele groei en ontwikkeling van de muzikanten binnen het orkest?
Binnen Backum Brass is er plaats voor elk type muzikant, zolang ze de wil hebben om met de vereniging mee te spelen en te groeien. Persoonlijke begeleiding is vanzelfsprekend en er is ruimte voor individuele ambitie, met de mogelijkheid tot coaching. Tijdens evenementen worden muzikale uitdagingen opgelost in een sfeer van gemeenschapszin.
Wat zijn enkele hoogtepunten of bijzondere momenten die jullie hebben ervaren tijdens jullie opmars? Zijn er bepaalde concerten of optredens die jullie altijd zullen bijblijven?
Enkele hoogtepunten zijn het jaar 2010 onder leiding van Erik van de Kolk, waarin gemeenschapszin en kwaliteitsbesef belangrijk waren. Ook de reis naar Rastede was een geweldig feest en muzikale happening. De opening met "Introduction" tijdens Eurobrass in 2011 om 09.30 uur 's ochtends was geniaal. Het afgelopen concours onder leiding van Harmen Cnossen heeft de muzikale reis van Backum Brass completer gemaakt.
Welke rol speelt de dirigent in jullie succes en progressie als orkest? Hoe heeft hij jullie geïnspireerd en gemotiveerd?
Dirigent Harmen Cnossen, met veel ervaring in binnen- en buitenland, heeft een eigenwijze muzikale opvatting die goed aansluit bij het orkest. Zijn kritische benadering en focus op het muzikale verhaal zijn inspirerend. Alle dirigenten van Muziekvereniging Emergo hebben een bijzondere klik met de muzikanten, waardoor ze elkaar steunen en samen nog meer bereiken.
Dirigent Harmen Cnossen bracht Backum Brass tot grote hoogte tijdens het Bondsconcours in Drachten.