NBK 2022: de voorbereidingen Kampioensdivisie
CU Brass in gesprek met voorzitter en 1e trombonist Wilbert Zwier.
Hoe vaak heeft uw orkest al deelgenomen in deze divisie (of aan de NBK in een andere divisie)?
De PBG kwam in 1987 voor het eerst uit in de kampioensdivisie (toen nog 1e divisie) en heeft sindsdien, op een aantal edities na, aan de NBK deelgenomen.
Hoe belangrijk is de keuze voor uw orkest om deel te nemen aan de NBK?
NBK-deelname is voor ons als band een belangrijk evenement in onze agenda. De intensieve voorbereiding brengt de band op zowel sociaal als muzikaal gebied een stap verder.
Heeft uw orkest te maken (gehad) met uitval van leden de afgelopen twee jaar en heeft zich dit ondertussen hersteld?
We verkeren in de gelukkige omstandigheid dat we het nieuwe seizoen zonder vacatures begonnen zijn. We zijn de Corona-periode vrijwel ongeschonden doorgekomen als vereniging, alleen hebben we aan het eind van vorig seizoen om andere redenen afscheid moeten nemen van een aantal leden. Gelukkig konden we de ontstane vacatures snel invullen en werken we met een volledig bezette band aan de NBK en de rest van ons mooi gevulde seizoen.
Kunt u als orkest de financiën welke met een dergelijke deelname samenhangen, goed overzien?
Omdat NBK-deelname een vast onderdeel op onze agenda is houden we hier financieel aan de voorkant al rekening mee. De vaste extra kosten voor bijvoorbeeld een studieweekend en gastdirigenten hebben we goed in kaart, al blijft het (vooral in deze tijden) een uitdaging om de begroting rond te krijgen en onze leden financieel niet teveel te belasten.
Heeft u nog extra investeringen moeten doen (of huren) in materialen om het verplicht werk goed te kunnen uitvoeren (slagwerk, dempers ed.)?
We hebben geen investeringen hoeven doen buiten ons reguliere investeringsplan. We hebben onze euphoniumsectie wel mogen verblijden met nieuwe dempers, dus hopelijk zijn de heren voorlopig weer rustig!
Met welk doel neemt u deel aan de NBK?
Het klinkt misschien cliché, maar we gebruiken het NBK-traject om de band op een hoger plan te krijgen en het beste uit onszelf te halen. We hebben in de afgelopen jaren een paar keer mogen ervaren hoe het is om Nederlands kampioen te worden en uiteraard smaakt dat naar meer. De uiteindelijke uitslag is echter van zóveel externe factoren afhankelijk dat we ons vooral bezig houden met zaken waar we wél invloed op hebben, en dat doen we met heel veel plezier.
Werkt u in aanloop naar het evenement met gastdirigenten, organiseert u nog meer passende zaken (workshops oid)?
Onze dirigent Richard Visser is, vanwege zijn baan als trompettist bij de KMKJWF, niet altijd beschikbaar op onze repetitieavonden. We zijn daarom gewend om regelmatig met gastdirigenten te werken, zowel voor tutti- als groepsrepetities. Anno Appelo is bij ons een graag geziene gastdirigent en we werken dit jaar ook een avond met Erik van de Kolk. We ervaren het als zeer interessant om met deze vakmensen te werken!
Het werk Redbad - Jan die Haan: goede keuze voor uw divisie? Zoja, Waarom? Zo nee, waarom niet?
Richard Visser: ‘Redbad’ is een zeer gedetailleerd werk waarin de bands zich goed kunnen vastbijten. Het vraagt het uiterste van de muzikanten om elk detail boven water te krijgen, en voor de dirigenten is het zaak om er een mooi, logisch geheel van te maken. Kortom: absoluut een goede keuze!
Waar liggen voor uw orkest de uitdagingen (dynamiek, techniek ed.)
Richard Visser: voor ons ligt de uitdaging er met name in om alles goed uit te balanceren. Het werk kent veel luide passages en moet nergens over de top gaan.
Is het een werk waar u met plezier aan werkt?
Absoluut. Elke repetitie komen er nieuwe details naar voren en het is mooi om te merken dat we het werk steeds beter leren kennen. We verwachten dat het publiek een heel mooie avond gaat beleven in Utrecht!
Zijn er try out concerten waar u te beluisteren bent? Zoja, waar en wanneer?
22 Oktober reizen we af naar Drachten waar Brassband De Lofklank Ureterp een try-out organiseert.