NBK 2022: de voorbereidingen 1e divisie
Voorzitter en 1e baritonspeler Harry Spruyt aan het woord:
Hoe vaak heeft uw orkest al deelgenomen in deze divisie (of aan de NBK in een andere divisie)?
Brassband Amersfoort is inmiddels al vele jaren een vaste deelnemer aan de NBK. Dat is overigens lang niet altijd zo geweest. De band-geschiedenis kent een lange periode waarin de NBK niet op de jaaragenda voorkwam. In die tijd was er een behoorlijke groep muzikanten die een dergelijke wedstrijd minder leuk vonden.
Pas rond 2000 werd er weer deelgenomen aan de NBK in de 2e divisie. Aanvankelijk om het jaar, maar toch al vrij snel kreeg de NBK een vaste plek op de agenda. Sinds 2018 komt Brassband Amersfoort uit in de 1e divisie. De komende NBK wordt ons 4e optreden in deze divisie.
Hoe belangrijk is de keuze voor uw orkest om deel te nemen aan de NBK?
De NBK zijn een belangrijk onderdeel in de jaarplanning. Onze ervaring is dat het proces van gezamenlijk minutieus werken aan het verplichte werk de afgelopen jaren de band daadwerkelijk beter heeft gemaakt. De focus op 1 werk gedurende een flink aantal weken maakt dat er tijd is om te werken aan vaardigheden die ook andere muziek kunnen worden aangewend. Als zodanig zien wij het meedoen aan wedstrijden zoals de NBK als een essentieel onderdeel van de continue groei van het orkest.
Echter, de balans met andere activiteiten blijft belangrijk. Publieksconcerten en bijzondere projecten geven weer andere positieve impulsen aan de band.
Heeft uw orkest te maken (gehad) met uitval van leden de afgelopen twee jaar en heeft zich dit ondertussen hersteld?
Als amateurmuziekvereniging (en eigenlijk, bij alle organisaties…) is er wel sprake van enig verloop. Leden verhuizen, krijgen andere interesses of moeten voor werk of thuissituatie andere prioriteiten leggen. Dat is bij Brassband Amersfoort niet anders. Specifiek in de afgelopen 2 corona-jaren hebben we een aantal leden verloren vanwege de pandemie of andere redenen. Maar dit hebben we goed kunnen opvangen met nieuwe leden en interne verschuivingen. En inmiddels is de band weer helemaal op sterkte.
Dat zeggende, we hebben nog best wel ruimte voor 1 solo cornettist!
Kunt u als orkest de financiën welke met een dergelijke deelname samenhangen, goed overzien?
Ja, onze penningmeester houdt daar nauwgezet toezicht op en presenteert jaarlijks kosten en opbrengsten per optreden….. Voor de NBK is dat natuurlijk nooit een winstgevende business, met extra repetities, tryouts en gastdirecties. Maar de toegevoegde waarde van het NBK zit in andere aspekten!
Heeft u nog extra investeringen moeten doen (of huren) in materialen om het verplicht werk goed te kunnen uitvoeren (slagwerk, dempers ed.)?
Nee, al het materiaal was reeds aanwezig. Er hoefden geen grote investeringen in slagwerk te worden gedaan.
Met welk doel neemt u deel aan de NBK?
Zoals eerder vermeld, deelname aan een wedstrijd als de NBK zorgt voor een periode van geconcentreerd werken, groeien en samen plezier maken. De leden vinden het ook erg leuk om op deze manier samen te werken aan een mooi eindresultaat. Daarbij is het spelen op het podium in Vredenburg natuurlijk ook een bijzondere ervaring voor de bandleden.
Met betrekking tot de partituur en partijen waren er onduidelijkheden (errata volgden eind september); wat is de invloed geweest hiervan op uw voorbereidingen?
Geen invloed: wijzigingen doorgesproken, partijen aangepast en door…..!
Werkt u in aanloop naar het evenement met gastdirigenten, organiseert u nog meer passende zaken (workshops oid)?
Dit jaar hebben we, evenals vorig jaar, een gastdirectie van Raf van Loveren (dirigent van Noord-Limburgse Brassband en gekend cornet-expert) gehad. Dat is weer goed bevallen.
De combinatie met onze eigen dirigent Vincent Verhage werkt bijzonder goed en heeft ook nu weer voor een ‘boost’ gezorgd! Als band organiseren we al meer dan 10 jaar de tryout in Amersfoort, 2 weken voorafgaand aan de NBK. Ook dit jaar.
Het werk James Cook - Gilbert Vinter: goede keuze voor uw divisie? Zoja, Waarom? Zo nee, waarom niet?
Wij vinden het niet persé de beste keuze als verplicht werk voor de 1e divisie. Muzikaal biedt het werk genoeg uitdaging en moeten ‘alle zeilen worden bijgezet’ om de reis tot een goed einde te brengen. En, hoewel smaken verschillen, het stuk is ook mooi om naar te luisteren. Echter, voor de slagwerkers is het stuk niet interessant genoeg. Voor een ‘complete’ slagwerksectie van 3 of meer muzikanten zijn het zware weken als er zoveel tijd moet worden besteed aan dit NBK-werk. Aangezien samen met plezier muziek maken de belangrijkste drijfveer voor onze leden is, zijn we daarom niet zo blij met ‘James Cook’. Er zijn talloze andere goede stukken te kiezen waarbij alle leden kunnen meedoen en met plezier de wekelijkse repetities kunnen bezoeken!
Waar liggen voor uw orkest de uitdagingen (dynamiek, techniek ed.)?
Samenspel, klank en het leggen van de juiste prioriteiten zijn de kernpunten. Het stuk kent veel tutti passages waarbij het belangrijk is de juiste balans te vinden.
Is het een werk waar u met plezier aan werkt?
Los van het eerder genoemde ‘slagwerk-aspect’ : Jazeker! Dit is eigenlijk ieder jaar wel een beetje het geval. Wanneer je zoveel tijd kan stoppen in alle details van een goed stuk, wordt het ook steeds interessanter en leuker om er aan te werken. Maar….we kijken ook al wel weer uit naar nieuw repertoire na 29 oktober!
Zijn er try out concerten waar u te beluisteren bent? Zoja, waar en wanneer?
Als band organiseren we al meer dan 10 jaar de tryout in Amersfoort, 2 weken voorafgaand aan de NBK. Dit jaar is het muziekfeest op zaterdag 15 oktober in het mooie ICOON-Theater in Amersfoort. Naast Brassband Amersfoort zijn die avond ook Brassband Breukelen, Brass Band Schoonhoven B en Backum Brass te beluisteren. Het bijzondere van deze tryout is dat alle band een mini-programma spelen, waardoor er veel variatie en afwisseling is.