NBK 2022: de voorbereidingen 4e divisie
SDG De Tike bereidt zich voor op hun deelname aan de NBK. Voorzitter Wietze de Vries praat er over met CU Brass.
Hoe vaak heeft uw orkest al deelgenomen in deze divisie (of aan de NBK in een andere divisie)?
SDG De Tike doet voor de 6e keer mee aan de NBK.
Hoe belangrijk is de keuze voor uw orkest om deel te nemen aan de NBK?
SDG zoekt in haar jaarprogramma altijd naar een mooie balans tussen het presteren op festivals/concoursen/kampioenschappen en het geven van mooie concerten voor het eigen dorp en de omgeving. De NBK is geen vaststaand punt op de agenda, maar áls 'ie op de agenda staat gaan we als club wel fanatiek aan de slag.
Heeft uw orkest te maken (gehad) met uitval van leden de afgelopen twee jaar en heeft zich dit ondertussen hersteld?
Nee, de coronaperiode heeft ons geen leden gekost, sterker nog: er zijn zelfs leden bijgekomen. Ondanks het niet kunnen repeteren zijn we (vooral online) actief gebleven met quizzen, samenspeelvideo's, online bingo, etc. We zijn een hechte groep uit een klein dorp waardoor de onderlinge band sterk is en het verloop in leden klein is. Hopelijk blijft dat zo. Wel hebben we sinds onze laatste deelname in 2018 pech gehad met onze dirigenten. Twee dirigenten moesten vanwege gezondheidsproblemen stoppen. Inmiddels staan we sinds dit seizoen onder leiding van Martijn Oostra en met hem bouwen we weer verder. De NBK wordt ons eerste officiële optreden met hem.
Kunt u als orkest de financiën welke met een dergelijke deelname samenhangen, goed overzien?
We kunnen het wel overzien, maar zaken zijn wel duurder geworden. Bijvoorbeeld de busreis naar Utrecht, of de accomodatie voor een studieweekend. Een NBK kost de club relatief veel geld en dat is ook één van de redenen dat we niet ieder jaar naar Utrecht gaan, maar het levert ook vooral veel op: teamspirit, toewerken naar een piekmoment, de band meten met andere orkesten, etc. Dat is ook wat waard.
Heeft u nog extra investeringen moeten doen (of huren) in materialen om het verplicht werk goed te kunnen uitvoeren (slagwerk, dempers ed.)?
Nee, dat was voor ons niet aan de orde.
Werkt u in aanloop naar het evenement met gastdirigenten, organiseert u nog meer passende zaken (workshops oid)?
We hebben een studieweekend gehad en daarbij was brassbandnestor Bienze IJlstra te gast als gastdirigent. Verder zijn alle secties 'onder handen genomen' tijdens de groepsrepetities en doen we mee aan twee try-outs.
Het werk Argos - Stephan Hodel: goede keuze voor uw divisie? Zoja, Waarom? Zo nee, waarom niet?
Dirigent Martijn Oostra: Argos is een erg interessant werk voor de club. Met name door de afwisseling van een fanfare/koraal gedeelte met een lichter karakter. De band moet hierdoor laten horen dat ze de verschillende stijlen goed beheersen. De term "lichte muziek" komt al snel naar voren wanneer er een drumkit binnen de band klinkt, maar het is nog een aardige klus om het écht swingend en onder elkaar te krijgen.
De meeste leden spelen het werk graag en doordat het notenbeeld niet als enorm lastig wordt ervaren kan de focus snel op details worden gelegd. Dit werkt erg fijn.
Zijn er try out concerten waar u te beluisteren bent? Zo ja, waar en wanneer?
Wij spelen op vrijdag 14 oktober op de try out die wordt georganiseerd door De Wâldsang in Surhuisterveen. Op zaterdag 22 oktober zijn we te gast op de try out van De Lofklank Ureterp en die is in Drachten.