NBK 2022: de voorbereidingen 3e divisie
CU Brass sprak met bestuurdlid Allard Ketelaar over de NBK-voorbereiding van deze Friese deelnemer.
Hoe vaak heeft uw orkest al deelgenomen in deze divisie (of aan de NBK in een andere divisie)?
Dit jaar doet Greidebrass voor de negende keer mee aan de NBK. Altijd in de derde divisie.
Hoe belangrijk is de keuze voor uw orkest om deel te nemen aan de NBK?
We zijn een fanatieke groep muzikanten die stuk voor stuk houden van een uitdaging. Ondanks dat het best een drukke en soms hectische periode is, halen we dan ook altijd veel plezier uit de deelname aan de NBK. Wel stellen we als bestuur ieder jaar de open vraag aan de vereniging of we weer mee willen doen. Dit besluit wordt dus met z'n allen, inclusief dirigent, genomen.
Heeft uw orkest te maken (gehad) met uitval van leden de afgelopen twee jaar en heeft zich dit ondertussen hersteld?
Wij mogen ons enorm gelukkig prijzen met ons zeer stabiel ledenaantal. Tijdens de coronaperiode zijn we geen leden kwijt geraakt! We beseffen ons dat dit in brassband-/orkestland uniek is.
Kunt u als orkest de financiën welke met een dergelijke deelname samenhangen, goed overzien?
De financiën zijn voor ons geen belemmering om deel te nemen aan de NBK. In de voorbereiding nodigen wij iedere keer een gastdirigent uit die uiteraard zijn/haar gage heeft, maar dit zien wij ook als investering in de band. Iedereen leert weer wat nieuws.
Heeft u nog extra investeringen moeten doen (of huren) in materialen om het verplicht werk goed te kunnen uitvoeren (slagwerk, dempers ed.)?
Voor dit stuk zijn geen 'exotische' instrumenten nodig. We hebben eens twee jaar achter elkaar een aambeeld moeten gebruiken. Die konden we lenen van de plaatselijke smid, maar enkele fysio-bezoekjes heeft het wel gekost!
Werkt u in aanloop naar het evenement met gastdirigenten, organiseert u nog meer passende zaken (workshops oud)?
Zoals ik al vertelde nodigen we elk jaar een gastdirigent uit. Vaak hangt dit samen met de deelname aan de NBK, maar soms organiseren we het ook als een losstaande 'masterclass'. Een studieweekend is altijd een onderdeel van de NBK-voorbereiding. Dit is naast erg leerzaam ook altijd erg gezellig!
Het werk Albinus Variations - Etienne Crausaz: is dat een goede keuze voor uw divisie? Zo ja, Waarom? Zo nee, waarom niet?
Het is een prachtig werk! Zoals veel stukken is dit in de basis ook goed speelbaar, maar komt het weer op de finesses aan. Er zitten veel verschillende stijlen in het stuk verwerkt die elk hun eigen aanpak vereisen. In de solo-passages kun je heerlijk muziek maken terwijl je in de technische stukken soms ontzettend op moet letten! Het heeft ons nog niet verveeld!
Waar liggen voor uw orkest de uitdagingen (dynamiek, techniek ed.)?
We proberen dit jaar extra op de dynamiek te letten. Eerder kregen we van zowel jury als publiek de feedback dat de muziek in de luidere passages meer 'de zaal in mag komen'. Daar tegenover proberen we de pianissimo gedeeltes juist nog spannender en/of intiemer te maken.
Is het een werk waar u met plezier aan werkt?
Absoluut! Zoals ik al zei verveelt het ons nog niet!
Zijn er try out concerten waar u te beluisteren bent? Zoja, waar en wanneer?
Op zondag 23 oktober zijn we te beluisteren in Goutum op een try-out georganiseerd door Solibrass uit Leeuwarden. Deze try-out heeft al een mooi deelnemersveld!