Verplichte werken ONFK 2023 bekend
Op voorspraak van de selectiecommissie van het Repertoire Informatie Centrum (RIC) maakt het bestuur van de ONFK de vijf verplichte werken bekend voor de vijf divisies van de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen. Deze zullen worden gehouden op vrijdag 14 en zaterdag 15 april 2023 in schouwburg De Lawei te Drachten.
5e divisie Istrian Pictures – Thom Zigterman
4e divisie Island Treasures – Jan Bosveld
3e divisie Where Earth and Sky meet – Arend Gerds
2e divisie De Leeuwekuil – Leon Vliex
1e divisie World of Wizards – Stijn Roels
Istrian Pictures – Thom Zigterman
Thom Zigterman schreef Istrian Pictures naar aanleiding van een vakantie in Istrië, een populaire bestemming in Kroatië.
Zijn muzikale schetsen beginnen in een deel genaamd Hum, wat volgens officiële bronnen de kleinste stad ter wereld is met echte stadsrechten. De muziek is ritmisch en heeft een aanstekelijke drive inzich. De Beauty of Brijuni beschrijft het sfeervolle parkachtige landschap in de Adriatische zee net voor de kust van Istrië in een poëtische ballade. Het laatste deel beschrijft de gure valwind ‘Bura’ die in de winter het klimaat van Istrië minder aangenaam maakt. Haar onvoorspelbaarheid, snelheid en grilligheid zijn in dit deel hoorbaar aanwezig.
Island Treasures - Jan Bosveld
Het werk Island Treasures werd eerder aangewezen als verplicht werk voor de vijfde divisie. Qua moeilijkheidsgraad paste dit echter niet bij de fanfareorkesten in die divisie. De commissie heeft unaniem gekozen om dit werk in de vierde divisie een nieuwe en eerlijke kans te bieden. Het kleur- en cultuurrijke Waddeneiland Terschelling is de inspiratiebron voor de compositie Island Treasures van Jan Bosveld. In vijf delen neemt de componist ons mee naar karakteristieke plaatsen op en gebruiken van het eiland Terschelling. De aankomst in de haven, een storm, een traditioneel volksfeest, een rit met huifkarren en als belangrijkste blikvanger de inmiddels 400 jaar oude Brandaris geven ons een rijk muzikaal beeld van Terschelling.
Where Earth and Sky meet – Arend Gerds
‘Where Earth and Sky meet’ is geschreven ter gelegenheid van het vijftigjarige jubileum van C.M.V. Burdine uit Sint Annaparochie(FR). Het werk bevat meerdere thema’s die nauw verbonden zijn met de vereniging. Een van de thema’s is verbinding, omdat de vereniging is voortgekomen vanuit een fusie van twee verenigingen, namelijk ‘Soli Deo Gloria’ en ‘Excelsior’ uit Sint Annaparochie en Vrouwenparochie. Het onderwerp verbinding is op muzikale wijze vertaald door het ‘botsen’ van samenklanken en ritmes en ook het contrast daarop: de versmelting ervan. Een ander thema komt voort uit de omgeving van de vereniging, het Bildt, ontstaan uit klei, water en de zee. De titel verwijst onder andere naar dit mooie uitgestrekte landschap, de vergezichten en de horizon. De christelijke identiteit van de vereniging, wordt in het werk gepresenteerd aan de hand van het koraal ‘Angelus’, voor velen bekend als koraal nr. 3 uit de ‘120 hymns for band’.
De Leeuwenkuil – Leon Vliex
De nieuwste compositie van Leon Vliex behandelt de geschiedenis van het dorp Bergschenhoek en in het bijzonder De Leeuwenkuil, wat nu een recreatiegebied is. Het gebied is ontstaan uit een grote veenafgraving midden in Bergschenhoek. In de 70-er jaren werden vlakbij het riviertje de Rotte 6000 jaar oude restanten van een jagers- en visserskamp opgegraven. De vroege bewoners leefden van de jacht en de visvangst. Sinds de oudheid is er een dikke veenlaag ontstaan in dit gebied. In de vroege Middeleeuwen, zo’n 5000 jaar later, was die veenlaag wel 7 tot 8 meter dik. De Graven van Holland gaven aan de groeiende bevolking het recht dit veengebied te ontginnen. Het zwarte, zompige goud zorgde voor ongekende voorspoed in de Hoekse Gouden Eeuw toen het veen werd afgegraven om als turf te dienen voor de opkomende steden. De compositie van De Leeuwenkuil is geschreven in opdracht van de fanfare Concordia Bergschenhoek ter gelegenheid van haar 80-jarig bestaan en is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten. Het stuk bestaat uit vier delen, is optimistisch van karakter en beschrijft de Leeuwenkuil zoals het nu is met een knipoog naar het verleden.
World of Wizards – Stijn Roels
World of Wizards is een compositie binnen het samenwerkingsverband Fanfarissimo waarbij meerdere orkesten een compositie ‘meefinancieren’. KMV De Leiezonen uit Desselgem engageerde de Vlaamse componist Stijn Roels (°1979) voor deze compositieopdracht en zal het werk uitvoeren op zaterdag 23 juli tijdens het Wereld Muziek Concours.
World of Wizards is een werk dat bestaat uit één deel, maar dat meerdere geledingen omvat. Het is geïnspireerd op een Fantasy-verhaal dat de componist zelf verzon. Klassieke thema’s als goed, kwaad, oorlog, vrede en heldenmoed worden verklankt door middel van de karakteristieke fanfaresound en -mogelijkheden. De bugel- en saxofoonsecties komen uitgebreid aan bod maar ook de andere muzikanten hoeven zich niet te vervelen.