WMC dag twee: 3e divisie
Juryleden: Jan Van der Roost, Florent Didier en Robert Childs
Verplicht werk: Albinus Variations - Etienne Crausaz
De Duitser Johann Georg Albinus was een protestantse theoloog, schrijver en psalmdichter uit de 17e eeuw. Hij schreef verschillende Lutherse hymnen, die door diverse componisten op muziek zijn gezet Ender wie Johann Rosenmüller, Johan Sebastian Bach harmoniseerde en bewerkte deze hymnen, en verwerkte ze in zijn cantates, in het bijzonder het koraal ‘Alle Menschen müssen sterben’ in Cantate BWV 162.
Het werk opent met een plechtige cadens door de solohoen, die de eerste van het mineurkoraal introduceert. Hieromheen ontvouwt zich een indrukwekkend tutti, waarna de muziek tot rust komt en we worden meegenomen in een mysterieuze sfeer. De eerste frasen van het koraal worden nu gelardeerd met klaagzangen in het lage en het hoge register.
De eerste variatie - die in toccata vorm is geschreven - omvat verschillende muzikale motieven en elementen, opnieuw uit het koraal in mineur.
In de tweede variatie zijn de cornet en euphonium aan zet. De cornet is eerst aan de beurt en krijgt dan gezelschap van de euphonium. Er komt een duet tot stand, waarna de euphonium.
De derde variatie is een ietwat grillige bolero vol onregelmatige ritmes. De sfeer is helder en vreugdevol. In variatie vier speelt de tweede passage uit het mineurkoraal de hoofdrol, een frase die hier gestalte krijgt in een majeurtoonsoort. Het lage register introduceert het thema, dat tutti wordt herhaald. Een lang crescendo mondt vervolgens uit in het hoogtepunt van het werk. De vijfde en laatste variatie zit vol verrassingen en onverwachte wendingen.De frasen van het koraal in mineur worden eerst in een canon voorgesteld voordat ze worden onderbroken door een energieke dans met daarin de eerste frasen van het koraal in majeur, die eveneens in de vorm van een canon worden gepresenteerd. Dit gedeelte leidt uiteindelijk naar het majeurkoraal in zijn oorspronkelijke gedaante voordat een laatste fanfare het werk fraai afsluit.
United Brass - Frank Vantroyen
Programma:
Theme Hawking - Yves Meersschaert/Frank Vantroyen
Ave Maria - Giolio Caccini/Thomas Wyss
Albinus Variations - Etienne Crausaz
Citius, Altius, Fortius - Alan Fernie
Mooie programma opbouw waarbij de flugelsoliste niet onvermeld mag blijven. Het testwerk van Etienne Crausaz (Albinus Variations) is een echte uitdaging voor deze divisie (en dus ook op de komende NBK); het werk kreeg een zeer verdienstelijke uitvoering door United Brass!
Dirigent Frank Vantroyen toonde zich content met de zaal waar de band zich prima thuisvoelde. Vantroyen voelde zich zeer vereerd om op dit evenement te mogen spelen; een jongensdroom werd werkelijkheid.
Brassband Hombeek - Stan Nieuwenhuis
Programma:
Let there be Light - Steven Ponsford
Be Thou my Vision - Arr. Andrew Wainwright
Gammel Dans(k) - Frode Rydland
Albinus Variations - Etienne Crausaz
Energieke start van het programma met een zeer sfeervol vervolg in het arrangement van Andrew Wainwright. Swingend vervolg met Gammel Dans(k), er gebeurt veel op het podium. Mooie volwassen bandklank en aandacht voor dynamische verschillen.
Tot besluit het test-werk, Albinus Variations: veel expressie door althorn (buisklok wellicht wat sterk?) In intro. Mooie bandsound bij 10 en mooie overgang naar Calmando. In het religioso lijkt het ensemble wat te worden overspeeld door de begeleiding. Deel 1 kent een voortvarende start met fijne techniek. Dynamisch zou er net wat meer uitgehaald kunnen worden. Het tweede deel is zeer open geschreven en het lukte net niet dit langzame deel met solisten. Mooie Bolero! Koraaldeel (deel 4) kent een mooie opbouw en climax. Stijlwisseling naar het Meno Mosso (305) heeft even tijd nodig.
Dirigent Stan Nieuwenhuis kijkt terug op het dirigeren in een warme zaal, waarin hij complimenteus is over het verplichte werk van Crausaz waarin voor elke partij voldoende uitdaging zit en meent ook dat het werk goed speelbaar is.
Brass band “Aukstyn" - Piet Visser
Programma:
Celebrity - Mario Burki
Albinus Variations - Etienne Crausaz
Caravan - Duke Ellington en Juan Tizol/Steve Sykes
Wat een jong orkest! Start kenmerkt een heldere klank en mooi samenspel in Celebrity (Burki). Sfeervolle start van het testwerk; mooie overgang naar 10. Zeer goed samenspel ook! Voortvarende start deel 1, met duidelijk gekozen lijnen door dirigent Piet Visser én uitstekende dynamiek. Mooie solisten in het Largo et mesto! Een vrij hoog tempo is gekozen voor de Bolero waardoor het wat stijl mist; samenspel is echter zeer strak. Het Andante (241) is vrij fors in dynamiek, en stemming speelt wat op. De overgang naar 288 is wat gehaast. 288 kent wat overheersend slagwerk. De vermoeidheid slaat wat toe naar de finale van het werk en de dynamische verschillen worden kleiner. Echter een zeer verdienstelijke uitvoering van dit jonge orkest!
Een dankbare afsluiter vormt Caravan; het optreden lekker swingend afsluiten met een hoofdrol voor trombone.
Piet Visser toont zich tevreden met de uitvoeringen en merkt op dat men in slechts vier (!) weken het programma heeft ingestudeerd. Piet is al jaren als pionier werkzaam in Litouwen en neemt het gemaakte compliment door presentator Andries de Haan dankbaar in ontvangst.