Muzikale wereld van Rob Goorhuis centraal tijdens Haags festival
Van 18 – 22 mei 2022 staat Den Haag weer in het teken van de blaasmuziek tijdens Festival Blazen aan het Spui . Na het eerste succesvolle festival rond componist Johan de Meij in 2018 is de rode draad dit keer de muzikale wereld van Rob Goorhuis.
Het belooft een blaasmuziekfeest te worden waarvoor Rob Goorhuis zelf verschillende concertprogramma’s samenstelde, met bevriende musici in de hoofdrol. Er is een uitgebreid randprogramma met amateurorkesten en aanstormend professioneel talent. Verder zoekt Blazen aan het Spui verbinding met andere blaasmuziekculturen. Het volledige festivalprogramma is te vinden via DEZE LINK Tickets kunnen worden besteld via www.amare.nl
Op woensdag 18 mei (Den Haag) en donderdag 19 mei (Apeldoorn) vindt er een Masterclass voor dirigenten plaats. Dirigent en docent Ivan Meylemans zal op de donderdag 8 kandidaten begeleiden wanneer zij muziek van Rob Goorhuis (die zelf ook aanwezig is om feedback/inzichten te geven) laten klinken met het Orkest Koninklijke Marechaussee. De woensdag staat in het teken van een kennismaking met Rob Goorhuis, in deze sessie word je meegenomen in de muzikale wereld van onze Festivalcomponist. Met experts als Durk Lautenbach en Harrie Reumkens bespreken we de mens, de componist en het werk van Rob Goorhuis. Ivan Meylemans en Rob Goorhuis zullen ook de werken bespreken die in de masterclass van donderdag aan de orde komen. Auditoren zijn op beide dagen van harte welkom en kunnen zich hier aanmelden.
Vrijdag 20 mei staat in het teken van blaasmuziek wereldwijd. Het festival trapt af met een lunchconcert van het nieuw gevormde koperseptet ‘European Brass Septet’. In de Openbare Bibliotheek aan het Spuiplein brengen ze onder leiding van Theo Wolters een programma met bijzondere bewerkingen voor deze bezetting die kenmerkend is voor de Finse blaasmuziekcultuur. Euphoniumspeler Robert Visser stelde dit ensemble samen met muziekvrienden uit o.a. Letland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Finland.
Vervolgens gaat Blazen aan het Spui in wijktheater de Vaillant op zoek naar de verschillende blaasmuziekculturen van Den Haag, samen met Theaterfanfare Kunst voor het Volk o.l.v. Sarif Tribou. Het thema is ‘Fanfare Unbound’.
Op zaterdagochtend 21 mei kan de festivalbezoeker kennismaken met de minder bekende kant van Rob Goorhuis. Het Syrène Saxofoonkwartet en organist Geerten van de Wetering spelen in de historische Kloosterkerk de Nederlandse première van ‘Wanderer Im Tal der Gegenwart’ voor de bijzondere combinatie van saxofoonkwartet en orgel. Het kwartet voert ook het ‘Miniatuur Kwartet uit’. Verder spelen de musici werken van Johann Sebastian Bach en César Franck, componisten die veel betekenden voor de muzikale ontwikkeling van Goorhuis. Tickets kunnen worden besteld via www.amare.nl
Rond het middaguur laten orkesten uit Den Haag en omgeving zoals METRO Scheveningen, Theaterfanfare Kunst voor het Volk, Victory en Randstad Brass Adventure van zich horen tijdens concerten op iconische plekken in de Haagse binnenstad. Met een Parade naar Amare bestaande uit honderden muzikanten onder aanvoering van slagwerkgroep Percossa trekken ze op naar de nieuwe cultuurtempel Amare. Daar spelen ze om 13.15 uur gezamenlijk ‘De Verovering van Amare’, een nieuw werk van componist / dirigent Sarif Tribou.
In de nieuwe concertzaal van Amare is het vervolgens genieten van de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Gidsen, een van de beste harmonieorkesten ter wereld, in een programma vol Belgische en Nederlandse muziek. Door de coronapandemie bleef een nieuwe compositie van Rob Goorhuis voor Perry Hoogendijk (tubaist Koninklijk Concertgebouw Orkest) en Rodin Rosendahl (euphoniumspeler Marinierskapel) onuitgevoerd. Dit werk getiteld Graffiti voor bastuba, euphonium en houtblazers gaat tijdens dit concert alsnog in première. Het concert wordt gepresenteerd door Ab Nieuwdorp.
Het orkest heeft voor de gelegenheid ook Goorhuis’ Variations on a Pentatonic Theme en ´Van Horne´ op de lessenaar hebben staan. Origineel Belgisch repertoire en een tweetal transcripties uit hun rijke muziekbibliotheek mogen niet ontbreken. Dirigent Yves Segers koos de Danse Funambulesque van Jules Strens, Ouverture Egmont van Ludwig van Beethoven en Ravels opzwepende Boléro. Bestel uw tickets hier.
Ook het avondconcert op 21 mei staat volledig in het teken van nieuwe en eigentijdse symfonische blaasmuziek. Saxofoniste Femke IJlstra voert met het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest het concert voor sopraansaxofoon van Goorhuis uit. Verder speelt het NJFO o.m. het werk Stromingen van Henk van Lijnschooten. De Koninklijke Harmonie van Thorn, voor wie Goorhuis al in 1987 de Variations on a Pentatonic Theme schreef is van de partij met twee grote werken van de Spaanse componist Oscar Navarro, de Eerste Symfonie ‘Hell and Heaven’ en ‘Leyendas’ voor klarinet en orkest. Fons Klesman, oud-concertmeester van de Marinierskapel is in het laatsgenoemde werk de solist.
Op zondag 22 mei zowel jong talent als gevestigde namen. De trombonestudenten van het Koninklijk Conservatorium spelen onder leiding van hun docent Sebastiaan Kemner verdeeld over de verschillende verdiepingen van Amare ruimtelijke muziek van Giovanni Gabrieli en R. Murray Schafer. Rob Goorhuis maakte van zijn ‘Prayers and Answers’ voor bugelchoir een nieuwe versie voor trombone ensemble. Dit optreden vormt een perfecte opmaat voor het meespelende Requiem van Giuseppe Verdi, uitgevoerd door het Residentie Orkest onder leiding van nieuwe chefdirigent Anja Bihlmaier.
Om te onderstrepen hoezeer het oeuvre van Rob Goorhuis geworteld is in de klassieke muziektraditie speelt het befaamde Ruysdael Kwartet in de Paleiskerk een programma waarin Goorhuis zij aan zij klinkt naast grootheden als Beethoven, Schubert en Louis Andriessen. Rob Goorhuis is een van de componisten die op verzoek van het kwartet een kort werk schreef voor hun vijfentwintigjarig jubileum. Dat werk, getiteld Wolkenluchten, baseerde Rob, hoe kan het ook anders, op een gezicht van Ruysdael op de molen bij Wijk bij Duurstede, niet ver van zijn eigen woonplaats.
Voor de concertserie Blazen aan het Spui is de concertzaal Amare een aantal keren per seizoen voor Blazen aan het Spui XL en festivals beschikbaar. De zaal heeft een capaciteit tot 1500 bezoekers en biedt een perfecte akoestiek voor symfonische blaasmuziek. Ook is de Nieuwe Kerk beschikbaar voor bezoekersaantallen tot 350 personen. Voorwaarden om met je orkest in de serie te spelen zijn op te vragen via info@blazenaanhetspui.nl