In gesprek met Luc Vertommen (deel 2)
Op 21 december kondigde Luc Vertommen zijn ontslag aan bij Brassband Buizingen. Aan een succesvolle samenwerking van maar liefst 25 jaar was plotseling een einde gekomen. Reden voor CUBrass om hem op te zoeken op zijn werkplek bij de Academie in Deurne. Vertommen is openhartig over zijn beweegredenen, daarover leest u in het eerste deel, maar veel meer onderwerpen passeren de revue in het interview. Alle reden voor een vervolgartikel.
Naar Utrecht met Hauts-de-France
Begin mei dirigeer je Brass Band Hauts-de-France op de Europese Kampioenschappen in Utrecht. Wat is het voor band en wat mogen we van ze verwachten?
“Ja, dat is een geweldig orkest. Ik heb ze voor het eerst 5 á 6 jaar geleden gedirigeerd, toen nog als Brass Band Nord-Pas-de-Calais. Ze vroegen me als gastdirigent voor het kampioenschap en in de aanloop naar het kampioenschap. Dat was leuk werken en ik heb dat daarna nog twee keer op dezelfde manier gedaan. Twee hectische weken om op een beperkt aantal repetities een plicht- én een keuzewerk samen voor te bereiden. Vervolgens heb ik samen met hen besproken dat als je als band beter wil worden, je best naar een andere formule kan zoeken waarbij er meer intens wordt gewerkt. Ik werkte graag met hen als band en zij met mij, maar in die twee weken voor een kampioenschap kan niemand wonderen verrichtten. Daar hebben band en dirigent een langere periode voor nodig. Toen ben ik begonnen om vaker binnen hun concertseizoen samen te werken. We hebben een aantal keer samen "An Age of Kings" van Edward Gregson gedaan met zang, piano, harp en mannenkoor en wonnen in Amboise van onder andere Stavanger met Peter Graham’s "Torchbearer". Net als wij in Buizingen altijd moeten strijden tegen Willebroek moet deze band dat tegen de Paris Brass Band doen. Dat is altijd een enorme uitdaging. Het is een heel leuk orkest. Het voelt na Buizingen nog niet als een eigen kindje, maar dat wordt het wel langzamerhand. De band repeteert op zaterdagochtend en bestaat grotendeels uit leraren en conservatoriumstudenten.”
De streek ademt brassband
“Hauts-de-France komt uit de mijnstreek in Noord-Frankrijk. Je komt daar overal de schachtbokken van de mijnen tegen en er is nog meer van het industriële erfgoed over dan in Grimethorpe. De streek waar de band repeteert werd uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed. Componist Thierry Deleruyelle komt er vandaan en schreef het indrukwekkende "Fraternity" over de mijnramp in Courrières in dit gebied. Er zijn heel veel academies te vinden die het kiezen van een blaasinstrument op een positieve manier promoten. Alle leerlingen die in Oignies op de academie een blaasinstrument kiezen wat gebruikt kan worden in een brassband of het harmonieorkest van de gemeente betaalt er vier keer minder inschrijvingsgeld dan wie voor piano of gitaar kiest. Een positieve discriminatie die de blaasorkesten in de streek zeker ten goede komt. Je hebt er ook relatief veel brassbands en de Hauts-de-France Brass Band heeft er een aantal satelliet-orkesten die geleid worden door muzikanten uit het orkest. Een 1e afdeling band, een 2e afdeling band, een 3e, een 4e en zelfs een babyband. Je moet maar eens zoeken op Arnaud Peru en ‘Baby brass école municipale La Gorgue’, dan zie je de filmpjes. Dat is fantastisch voor de groei van de brassbandbeweging in Frankrijk. Arnaud (bugelspeler in het orkest) dirigeert daar echt een babyband met kinderen die nog geen noot muziek kunnen lezen, maar al wel een koperinstrument bespelen op het gehoor. Geleidelijk aan groeien de betere spelers door naar één van de vele brassbands in de streek."
"Er is heel veel muzikaal potentieel in die streek. Als ik in Buizingen een workshop deed met een sterspeler als Steven Mead, Roger Webster of Jens Lindemann, kwamen daar buiten de eigen spelers niet heel veel mensen naar toe. Als we hier om de twee jaar een stage doen dan komen er 100 kinderen. Het is lang en hard werken maar het zijn leuke mensen die bereid zijn om samen verder te komen."
Championnat National de Brass Band
"Ik heb daar de komende tijd een aantal concerten en dit weekend is het kampioenschap in Nantes. Dat is dan weer 600 kilometer zuidelijker. Ik woon niet zo ver van Noord-Frankrijk, 1½ uur reizen dat is behapbaar, zeker als je samen iets kunt ontwikkelen.”