Brassband Schoonhoven B op weg naar de NBK
Hoe is jullie orkest de afgelopen periode doorgekomen? Jullie hadden op directie- en bezettingsgebied best een lastige tijd?
Toen we begin 2020 afscheid hadden genomen van onze vorige dirigent, hadden we niet gedacht dat het zo lang zou gaan duren voordat we weer een vaste dirigent zouden hebben. Door corona was het een aantal keren opstarten, weer conditie opbouwen met een repetitor en dan proefdirecties inplannen. Bij de tweede ronde in november vorig jaar waren we op één repetitie na, door de tweede ronde heen toen alles weer op slot ging. Uiteindelijk hebben we dit toen zeven maanden later pas kunnen hervatten. We waren goed te spreken over beide overgebleven kandidaten, maar er kan er uiteindelijk maar 1 met de baton gaan zwaaien. We zijn heel blij dat we voor Zoran Rosendahl hebben gekozen en verwachten samen met hem weer te kunnen bouwen aan de bezetting en het niveau.
Wat betreft de bezetting hebben we een paar mindere jaren gekend, sinds het vertrek van bijna alle hoekpunten/solisten van de band. De bezetting is nu weer redelijk op orde, maar er zijn nog wel een aantal vacatures. Op dit moment zoeken wij nog leden op cornet, bariton en slagwerk.
Om met elkaar in contact te blijven hebben wij regelmatig via Teams digitale borrels georganiseerd. Bij gebrek aan een dirigent en concerten in het vooruitzicht is er wel weinig van musiceren terecht gekomen. We hebben sinds de corona-uitbraak slechts twee buitenconcerten kunnen geven; één in juni 2020 en een concert vorige maand. Dit is voor een groep muzikanten die normaal gesproken ongeveer 15 keer per jaar optreedt natuurlijk veel te weinig. We zijn daarom blij dat we ons kunnen voorbereiden op de NBK.
Met jullie nieuwe dirigent nemen jullie meteen deel aan de NBK; een bewuste keuze?
Op het moment van inschrijven hebben we dit besproken met beide sollicitanten en die zagen het als een mooie uitdaging. Het is kort dag en we verwachten geen wonderen, maar de NBK-periode vinden wij als band en dirigent een fijne periode. Door de focus op één stuk te hebben heb je juist meer kans om aan elkaar en de manier van werken te wennen. Dit kan weleens verloren gaan als je 20 stukken voor 1 concert gaat voorbereiden.
Hoe verloopt de aanloop naar jullie deelname tot nu toe?
Die gaat iets chaotischer dan we zouden willen. Met een vaste dirigent en zonder corona heb je veel meer de kans om vooruit te werken. Het zoeken van invallers voor met name slagwerk blijkt een hele klus te zijn. Componisten schrijven ook steeds meer slagwerkpartijen in de verplichte werken, waardoor het tekort aan slagwerkers binnen de blaasmuzieksector nog duidelijker wordt. Zoals gezegd kunnen wij dit, met iets meer vooruitplannen, volgend jaar voorkomen.
Wat vindt de band van het verplichte werk?
Het is zeker uitdagend en bevat hele mooie stille momenten die ontzettend moeilijk zijn voor de solisten. Daarnaast is het leuk dat er in iedere partij wel interessante dingen staan die (bijna) niemand anders heeft. Dit zorgt ervoor dat het stuk voor elke muzikant leuk is om aan te werken. Wij hebben er voorlopig nog onze handen vol aan om straks alles NBK-waardig te kunnen gaan spelen, maar we zijn dan ook nog niet zo lang met het stuk bezig. We gaan het werk voor het eerst uitvoeren tijdens een try-out concert in Amersfoort.
Wat zijn jullie verwachtingen?
We hopen dat het lukt om in de middenmoot te eindigen op 30 oktober, maar op dit moment zijn we ook tevreden met een laatste plaats. mits we dan wel met een goed gevoel van het podium afkomen.