Verplicht werk in 4e divisie is fikse klus
In de vierde divisie hebben de twee deelnemers zich de afgelopen weken gestort op het verplichte werk Green van Tjeerd Nijhof. In de omschrijving van het werk geeft de componist aan dat de kleur groen symbool staat voor de natuur, maar ook voor algemene balans, harmonie, evenwicht en vernieuwing. Dat is de inspiratie geweest voor dit werk. De componist is graag in de natuur, waar hij de rust, de levendigheid en de (im-)perfectie fascinerend vindt. Naast alle mooie dingen waar de kleur groen voor staat, wordt ook de jaloezie en weerstand toegekend aan de kleur. Ook deze eigenschappen zijn in het werk aanwezig.
Green bestaat uit vier doorgecomponeerde delen: Maestoso, Allegro Animato, Adagio Rubato en Allegro Vivace. De compositie opent met een fanfare-achtig motief, waarin meteen het belangrijkste notenmateriaal voor de rest van het stuk wordt gepresenteerd. Het motief komt in allerlei instrumentgroepen langs en in allerlei dynamische gradaties. Het wordt interessant om te horen hoe de bands dit weten te kleuren. De aanwezigheid van dissonanten vanaf het begin, maar ook de melodielijn van es-cornet en euphonium zijn direct spannend. Het deel eindigt met de toevoeging van syncopen in de middenstemmen.
Het tweede deel laat zich volgens de componist het beste omschrijven met de woorden 'ietwat ondeugend'. Een speels ritmisch motief vormt de basis voor de opbouw naar een swingend dansachtig samenspel tussen solo cornetten en trombone-sectie. Daartegen afgezet is er een beweging van uitgestrekte akkoorden. Uiteindelijk keert het oorspronkelijke ritmische motief terug en samen met de aanwezige harmonieën mondt het deel uit in het dynamische zeer zachte decor van het derde deel.
In het derde deel heeft de rust en een haast meditatieve sfeer de overhand. Euphonium en solo hoorn laten de kop van een nieuw thema horen, duidelijk gebaseerd op de intervallen van het motief uit deel 1. Korte dialogen kenmerken dit deel, met veel afwisseling uitlopend in een Misterioso dat de overbrugging vormt naar het laatste deel.
Het Allegro Vivace, in een voorgeschreven tempo van 162 kwarten per minuut, vraagt alle lichtheid en techniek van de vierde divisionisten. Syncopen, triolen, gepuncteerde ritmes en diverse maatsoorten wisselen elkaar af. Waarna een driekwartsmaat ons in een razende vaart naar een finale brengt waarin veel materiaal nog een laatste maal langskomt. Helaas horen we maar twee uitvoeringen van Green op 30 oktober.
De componist
Trombonist Tjeerd Nijhof studeerde toegepaste compositie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Tijdens zijn studie liep hij stage in Los Angeles en deed hij mee aan verschillende projecten in Frankrijk, Duitsland, Engeland en Zuid-Korea. De kennis en contacten die hieruit voort zijn gekomen zet hij onder andere in bij het componeren voor HaFaBra. Daarnaast is Nijhof actief in de film- en mediawereld. Hij heeft onder andere meegewerkt aan Bankier van het verzet en De Premier.