CU in gesprek met Marc Soentjens, één van de initiatiefnemers van Brassband Zuid-Limburg (B)

Laatste update om 12:35 op Tuesday, 8 September

In de huidige tijd is het ‘moedig’ om een vereniging starten.  Hoe kwam dit initiatief tot stand? 
In het verleden was ik woonachtig in het Westen van België en actief als muzikant van brassbands als de Kempenzonen en Willebroek. Na mijn verhuizing naar Borlo, meer oostelijk, was ik als bastubaist een veelgevraagd invaller bij een aantal harmonieorkesten. In dit deel van het land waren er geen brassbands maar in gesprekken met koperblazers bleek daar toch wel behoefte aan te zijn. 
 
De eerste repetities vonden nog voor de Cornacrisis plaats. Was u niet bang dat dit initiatief door deze crisis een ‘stille dood’ zou sterven? 
Natuurlijk was dat een zorg , we hadden nog maar 5 repetities gehad. Maar deze vraag is ook te stellen aan een orkesten die een lange geschiedenis hebben met op het moment een gering aantal leden.  
 
De repetities zijn kortgeleden weer hervat. Moesten er daarvoor nog speciale maatregelen worden genomen? 
Dat is in België niet anders dan in Nederland. Er zijn wel wat verschillen. 
Als onderlinge afstand moeten we twee meter aanhouden en bij aankomst moet iedereen een mondmasker dragen. Looproutes, eigen doekje voor het condensvocht zijn overeenkomstig aan Nederland. 

Wat is de standplaats van de band? 
In eerste instantie repeteerde de band in de vakwerkschuur van onze B&B in Barlo. 
Door de protocollen waar we mee te maken hebben moesten we op zoek naar een grotere ruimte. Die hebben we gevonden in St. Truiden.  
 
Hoe is de bezetting tot op heden? 
De deelnemers zijn muzikanten met ervaring bij harmonieorkesten. Het spelen in een brassband is een nieuwe ervaring. Niet iedereen was in het bezit van het ‘juiste’ instrument. Zo werd er nog gespeeld op trompetten en een waldhoorn. Tijdens onze gedwongen ‘Coronapauze’ heeft een aantal muzikanten zelf een cornet en althoorn aangeschaft. Dat zegt iets over het enthousiasme van onze deelnemers. 
Daarnaast heeft brassband de Kempenzonen een aantal instrumenten ter beschikking gesteld. De laatste repetitie waren er 18 muzikanten. Meer dan voor de ‘Cornastop’. 
De verschillende instrumenten zijn redelijk verdeeld over het orkest. We zijn nog op zoek naar een 1e trombone en hoorn. Tevens kan de (solo)cornetgroep nog wat versterking gebruiken. 
 
Wie is de dirigent van brassband Zuid-Limburg? 
We werken met een interim dirigent: Kenny Bloemen. Een geschoolde dirigent die hoofdzakelijk ervaring met harmonieorkesten heeft. Hij leidt ons in dit stadium van ons prille bestaan. Als het orkest muzikaal en numeriek wat is gegroeid, zijn we voornemens op zoek te gaan naar een dirigent met veel brassbandervaring. 
 
Wat is de ambitie van brassband Zuid-Limburg? 
We willen dit project de tijd gunnen om verder te groeien. Deelname aan wedstrijden en concoursen ambiëren we de komende jaren niet. Onze muzikanten zijn grotendeels afkomstig uit de Ha-Fa wereld. We willen de tijd nemen om de specifieke speelmanier en het daarmee samenhangend klankidioom van de brassband verder te ontwikkelen. Wel willen we rond februari/maart 2021 ons ‘Maiden concert’ houden.  
 
CU wenst de initiatiefnemers van Brassband Zuid-Limburg een mooie en muzikale toekomst. 
 
Meer informatie: 
https://www.facebook.com/BrassBand-Zuid-Limburg-108050060764975