Hoe gaat het met Glenn Van Looy?
Glenn Van Looy is inmiddels een veel geprezen euphoniumspeler, maar hij timmert ook als dirigent aan de weg. Momenteel woont hij in Zwitserland, waar hij zelfs in deze coronatijd toch nog bijzondere dingen kan doen. CU Brass vroeg hem over zijn ervaringen met de Zwitserse muziekcultuur, zijn dirigeerpraktijken, recente projecten en natuurlijk zijn lidmaatschap van Valaisia Brass!
In een eerder interview met CU Brass vertelde je dat je ook meer en meer bent gaan dirigeren. Hoe gaat het hiermee?
“Ik dirigeer momenteel twee brassbands hier. Met één orkest zou ik ook naar het Vlaams Open kampioenschap gaan. Jammer dat dat dit jaar niet door kon gaan. Voor de rest ben ik veel gevraagd door andere bands om een weekend te komen dirigeren ter voorbereiding op een wedstrijd. Ook ben ik nog steeds verbonden met Filton Concert Band in Engeland waar ik enkele keren per jaar als gastdirigent aan de slag ga, in de aanloop naar wedstrijden. Dat is dus inmiddels een groot deel van mijn carrière.”
Je hebt een mooi recent project gedaan, namelijk de CD opname met Tredegar Town Band. Kun je hier iets over vertellen?
“Het album Step Out met Tredegar is tot stand gekomen na de première van een nieuw concerto van Ludovic Neurohr in Manchester op het RNCM Brass Band Festival enkele jaren geleden. Het klikte meteen met Ian Porthouse en de band. Toen zijn we begonnen met plannen om dit concerto met de titel Bech op te nemen samen met ander nieuw repertoire. Het enige werk dat niet geschreven is voor de het album is het concerto van Derek Bourgeois. Dit concerto is nog nooit gespeeld met band en het is ook de allereerste opname van het werk. Heel uitdagend, enkel de brassband score bestond nog. Ik heb die gekregen van de vrouw van Derek en daarna heeft mijn vader nog alle partijen uitgeschreven.”
Hoe ziet het leven van Glenn Van Looy er in coronatijd verder uit?
“Ik ben docent aan het conservatorium in Sion en daar hielden we contact met de studenten via Zoom. Dus met dit en met mijn dochtertje thuis was er altijd wel wat te doen. Ook heb ik wat lessen gegeven aan internationale studenten via het online platform en ben ik mijn nieuwe project Shape Up begonnen tijdens de coronatijd. Shape Up is gebaseerd op een personal coaching of dieetplan, maar dan getransformeerd in muziek. Het begint met een vragenlijst en een online interview om samen een profiel op te stellen, om vervolgens doelen te stellen waarna ik met die gegevens aan de slag ga om een gepersonaliseerd oefenschema op te stellen. Er zijn verschillende pakketjes beschikbaar maar het is de bedoeling om het programma echt zo persoonlijk mogelijk te maken. Meer info via het Instagram account van @shapeup_gvl en op mijn website www.glennvanlooy.be. Ik had gepland om wat filmpjes te maken, maar uiteindelijk is het toch vrij druk gebleven met lesgeven en dergelijk, waardoor dat er nog niet zo veel van gekomen is. Ondertussen ben ik weer begonnen met les geven in ‘real-time’ en kunnen we al in kleine groepen repeteren. Wanneer de bands weer beginnen is nog niet duidelijk. Momenteel moet je 10 vierkante meter hebben per blazer, dus is het nog niet meteen mogelijk. Wel kunnen we met ons nieuwe kwartet Vaag Brass beginnen met repeteren.”
Je speelt alweer wat jaartjes bij Valaisia Brassband. Wat maakt dit orkest tot één van de beste bands in Europa?
"Ik denk dat een belangrijke factor in het succes van de band de grote individuele klasse is van de muzikanten. Als je bijvoorbeeld naar de solocornetten kijkt dan zouden zij allemaal principal kunnen zijn in een andere band. Het niveau is dus echt heel hoog. Dit geldt voor elke sectie. En dirigent Arsène Duc natuurlijk. Hij is echt een harde werker en laat het allerkleinste detail nog niet verloren gaan. We repeteren natuurlijk ook wel echt hard. Meestal zitten we volledig op een enkele uitzondering na. Dat helpt ook natuurlijk.”
Glenn Van Looy lijkt zich helemaal thuis te voelen in Zwitserland. En met de versoepeling van de maatregelen zal Glenn gelukkig ook weer snel buiten Valais/Wallis te horen zijn.