Dirigenten in Coronatijd

Laatste update om 22:08 op Tuesday, 19 May

Half maart werd het stil in de wereld. Alle muziek activiteiten werden onmiddellijk stopgezet en de professionele musici kwamen thuis te zitten. Ook de dirigenten, die zorgen dat vele duizenden amateurmuzikanten hun hobby kunnen beoefenen, werden plots geconfronteerd met een geheel lege agenda. CU Brass vroeg een aantal dirigenten naar de gevolgen. 

Enorme impact
Het is duidelijk dat depandemie een enorme impact op het dagelijkse leven van de muziekprofs heeft gehad. Vrijwel al het werk is weggevallen. Alle repetities, alle geplande evenementen zoals concerten, wedstrijden, tournees en juryopdrachten. De Militaire orkesten liggen stil (nog tot 1 juli). Het enige dat er te doen is zijn mondjesmaat wat online lessen. Ook de evenementen die later op het programma staan zijn weggevallen omdat de voorbereiding is geannuleerd. Door de onzekerheid van de orkesten is de online verkoop van partituren ook nog op een laag pitje gezet. 

Opgekropte creativiteit
Veel dirigenten zitten met 'veel opgekropte zin en fantasie' thuis te wachten op hun eerstvolgende opdracht. Nieuwe muziek uitzoeken en voorbereiden, arrangementen afwerken en de klussen die altijd blijven liggen zoals repertoirelijsten maken worden genoemd als tijdverdrijf. Daarnaast heeft iedere dirigent natuurlijk ook z'n thuissituatie met bijvoorbeeld lerende kinderen die schoolwerk te maken hebben, klussen die nu eindelijk eens opgepakt worden, zoals de boekhouding, het inrichten van je kantoor en dat tuinhek dat je al 2 jaar moet schilderen. 

Als er al iets positiefs te halen is uit de situatie dan noemen veel dirigenten het vaker samen zijn met het gezin, bijvoorbeeld bij het avond eten. 

 

Inkomensverlies 
Veel dirigenten geven aan erg dankbaar te zijn dat de verenigingen de repetities in ieder geval doorbetalen. Voor dirigenten met een vast baan ernaast is het verlies soms nog te overzien, maar freelancers en fulltime dirigenten hebben het zwaar en voor hen is het financiële gemis in deze belangrijke maanden in het seizoen zeer aanzienlijk. Lang niet elke vereniging is echter in staat om hun dirigent door te betalen en het is voor verenigingen te hopen dat zij ook worden gecompenseerd.

En in de tussentijd 
De dirigenten pakken oude liefdes terug. Arrangeren, hun instrument bespelen, verdieping in repertoire, lesmateriaal en programmeren. En alle mooie initiatieven op social media ten spijt, leeft elke dirigent toe naar het moment waarop de volledige groep weer voor hem zit. Daar zit de echte passie, maar hoe lang gaat dat nog duren? In welke ruimte is dat mogelijk met onderling 1½meter afstand? Er zijn nog zoveel vragen. De steun van overheden bij het vinden van de antwoorden zal broodnodig zijn.    

Half maart werd het stil, half mei is het nog steeds stil, maar de dirigenten staan te trappelen en vele duizenden muzikanten met hen.