Geef je oude instrumenten een tweede leven in Afrika
Of het nu de voorjaarsschoonmaak is of het ruimtegebrek na de aanschaf van wat nieuw instrumentarium, met enige regelmaat zal elke vereniging de koffers op zolder openen om te zien dat er instrumenten in zitten die eigenlijk niet meer goed bruikbaar zijn. Voor deze instrumenten is een zeer goede bestemming te vinden volgens Fred de Jong, secretaris van Stichting ROBrasSa. De stichting heeft ten doel het voorzien van muziekverenigingen, muziekscholen en brassbands in Afrika van (basis)instrumenten voor een brassband en verrichten van al hetgeen met vorenstaande verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.
Hoe is het initiatief om muziekinstrumenten te verzamelen voor orkesten in Afrika ontstaan?
Fred de Jong:"In 2011 was er een conferentie in Den Haag waar mensen uit Zimbabwe aanwezig waren. In onderlinge gesprekken werd ook het onderwerp muziek en muziekinstrumenten aangeroerd. Uit dat gesprek is eigenlijk de stichting ontstaan. Ik zelf ben er een jaar later bij betrokken geraakt, omdat er instrumenten waren ingezameld maar eigenlijk wisten de toenmalige betrokkenen zelf weinig van instrumenten. Ik ben er o.a. bij geroepen om een kwaliteitsoordeel te geven. Meer dan de helft hebben we toen afgekeurd omdat we alleen bespeelbare instrumenten wilden versturen."
Om wat voor instrumenten gaat het?
"Wij richten ons op koperen blaasinstrumenten, zeg maar de engelse brassband bezetting, inclusief slagwerk. Bijna het voltallige bestuur heeft zijn roots in de brassband wereld en speelt nog in een of meerdere orkesten. Wij krijgen heel veel en zeggen nooit nee! Een goede vriend van mij heeft zijn eigen muziekhandel en werkplaats in Sliedrecht en hij keurt en voert eventueel kleine reparaties uit alvorens ze apart worden gezet voor verzending. Instrumenten die echt niet meer bespeelbaar zijn gaan de verkoop in voor aan de muur."
Afrika is groot, hoe selecteren jullie de bestemming?
"In 2011 is een eerste zending verstuurd naar Zimbabwe. Dat was dus op basis van een in Nederland gevoerd gesprek. We hebben besloten alleen aanvragen uit Afrika via email te accepteren. We wilden toch zoveel mogelijk zekerheid hebben dat wat we sturen voor het doel gebruikt wordt waarvoor wij het inzamelen en versturen en niet op de markt verschijnt. Er is twee keer een zending naar Zimbabwe gestuurd, maar ook Kenia, Tanzania en meerdere malen Zambia zijn 'bevoorraad'."
"Vooral met Zambia is intensief contact. Na een jaar van mailen is in 2014 de eerste zending daar naar toe gegaan. In dat jaar zijn de voorzitter en ik naar Zambia gegaan om te zien wat ze er mee deden en hoe we daar meer konden helpen. We schrokken van de kwaliteit van de instrumenten daar. Waar wij niet op willen spelen wordt daar omarmd. Het gevoel en de indrukken waren dusdanig goed dat we Zambia eigenlijk een beetje hebben geadopteerd. In 2014 waren we in Livingstone en in 2016 mocht ik samen met 3 anderen een muziekweek in Lusaka leiden. Iedere dag zo'n 100 enthousiastelingen!!!"
Hoe kunnen muzikanten jullie initiatieven steunen?
"Tja, mest de kast eens uit of de kast van de vereniging, wie weet wat je nog tegenkomt? Daarnaast vragen wij verenigingen ook als ze gaan vervangen of ze aan ons denken. En natuurlijk is het financiële aspect ook niet onbelangrijk, giften in welke vorm en/of grootte zijn meer dan welkom. Er is al een benefietconcert geweest van het Amsterdam Stafmuziekkorps van het Leger des Heils met de Nostalgieband Amsterdam en gastsolist David Daws. Na aftrek van de kosten toch goed voor een mooi bedrag. We willen in de toekomst kijken of we dat vaker kunnen gaan doen. En voor andere ideeën staan we altijd open. Op dit moment zijn we in gesprek met de ambassade van Tanzania die van ons hebben gehoord via een zakelijke relatie. Zij willen graag met ons samenwerken om een muziekschool op te richten. Het zou mooi zijn als we dat over enige tijd kunnen realiseren."
Wilt u contact opnemen met de Stichting ROBrasSa, dat kan via de site en via email