Veel Vlaamse brassbands moeten vrezen voor verlies van subsidie-inkomsten
Dit jaar loopt de overgangsregeling af, die is ingesteld om te komen tot een overheveling van de Provinciale subsidies naar een regeling op het niveau van de Vlaamse overheid. Inmiddels is er een nieuwe regeling en deze dreigt voor veel muziekverenigingen nadelig uit te pakken. In plaats van de subsidie die een vereniging voor 4 jaar kon verdienen met deelname aan de provinciale concoursen, komt nu voor verenigingen zonder winstoogmerk (vzw) hooguit een projectsubsidie beschikbaar, wanneer het project een bovenlokale uitstraling heeft.
Het feit dat de vereniging een vzw moet zijn, doet de deur al dicht voor ongeveer de helft van alle muziekverenigingen. Ook staan desubsidie-aanvragen open voor alle cultuurprojecten met een bovenlokale uitstraling. Daarmee kan het geld dat voorheen voor de muziekvereniging bestemd was ook naar bijvoorbeeld een cultureel centrum, sociaal cultureel werk of de openbare bibliotheek gaan. Het aandeel voor de amateurkunstensector zal hierdoor waarschijnlijk klein zijn. Veel orkesten spelen vooral lokaal een belangrijke rol. Enkel de grote orkesten met een regionale werking zullen nog aanspraak kunnen maken op ondersteuning van de Vlaamse overheid.
Een gedeelte van de cultuurgelden is overgeheveld naar gemeenten, maar is daar niet geoormerkt en dus door de gemeente ook voor andere doeleinden aan te wenden. Tenslotte is er ook nog een potje voor talentontwikkeling, maar dat is ten opzichte van het verleden ongeveer gehalveerd.
De afgelopen jaren was er het positieve gevoel dat het mogelijk was een regeling te krijgen die de muziekverenigingen zou ondersteunen en talentontwikkeling leek de deur naar extra middelen. De regeling die nu voorligt is voor VLAMO onacceptabel. Het advies van VLAMO is dan ook om toch subsidieaanvragen in te dienen op dit regeling.
Lees de volledige Nieuwsbrief hier.