Zaterdag 9 februari 2019 is het zover; de tweede editie van de Musidag!

Laatste update om 10:55 op Sunday, 3 February

Bladmuziek bekijken en spelen
Je speelt misschien wekelijks van partijen die bij Musidesk vandaan komen; op 9 februari heb je de gelegenheid om te zien en ervaren wat er nog meer aan moois bij ons in huis staat. We zijn ontzettend trots op de prachtige bladmuziek- collectie die we in huis hebben en we willen deze graag laten zien.

Wist je bijvoorbeeld dat we voor jouw eigen instrument ook heel veel bladmuziek hebben om solo of in kleine ensembles te spelen? Of ben je op zoek naar de partituur van een werk, om in te kijken of het geschikt is voor jouw orkest of leerlingen? Kom dan langs op 9 februari! En als je terplekke bladmuziek wilt uitproberen kun je je instrument meenemen!

Toegang voor iedereen
Alle Musidesk-medewerkers zijn aanwezig om je te woord te staan, te vertellen over ons prachtige werk en jouw vragen en opmerkingen te bespreken.

We benadrukken dat de Musidag toegankelijk is voor iedereen! Dat betekent dus niet alleen dat de mensen met wie Musidesk rechtstreeks contact heeft zijn uitgenodigd, maar dat ook alle leden van de muziekverenigingen, individuele muziekbeoefenaars en – liefhebbers en andere belangstellenden welkom zijn! Zegt het dus voort en meld je snel aan per mail, liefst vóór 5 februari! Wij zorgen voor hapjes en drankjes!

Hieronder een overzicht van de workshops/interactieve sessies die we organiseren. Je kunt overal bij zijn, want ze zijn na elkaar geprogrammeerd. In verband met de voorbereiding is het wel prettig als je je aanmeldt. Vermeld dus in de e-mail welke sessie je wilt bijwonen.

Heb je voorafgaand aan een workshop / sessie al concrete vragen? Stel die dan al in je aanmelding, zodat de leiders van de sessies zich daarop kunnen voorbereiden.

INTERACTIEVE SESSIES

(elke sessie duurt circa 45 minuten)

11.30 uur

Workshop Spelenderwijs
Wil jij met je vereniging aansluiten bij muziekprojecten op de basisschool? Kom dan naar de workshop ‘Spelenderwijs’!
Het SpelenderwijsOrkest is het antwoord op de kloof tussen binnenschoolse muziekprojecten en de buitenschoolse werkelijkheid. In deze workshop legt Robert Hootsen (muziekdocent en dirigent) aan de hand van verschillende vormen van Spelenderwijsorkesten uit, hoe je samen kunt werken met een basisschool.

Ook is er ruimte voor vragen & advies. Wil je alvast meer informatie? Ga dan naar: spelenderwijsorkest.nl

12.30 uur

Workshop ‘De bestuurder van morgen’
De taken en verantwoordelijkheden van een bestuur kunnen per vereniging verschillen en hangen vooral af van het soort bestuur waarvoor je kiest. Wanneer je in een bestuur zit moet je met elkaar samenwerken. Immers, je zit met minstens drie mensen in een bestuur die allemaal eigen ideeën hebben over het besturen van de stichting of vereniging. Dat zul je op elkaar moeten afstemmen. Er komt al met al veel bij kijken. In ‘de bestuurder van morgen’ neemt Toon Peerboom je mee in allerlei voorkomende aspecten van het besturen van een vereniging: hoe ga je efficiënt te werk, hoe krijg of onderhoud je goede banden met gemeente, provincie en andere instanties, hoe richt je je bestuurlijke blik op de toekomst?

13.30 uur

In gesprek met componisten over ‘smaakverbreding’
Kom in gesprek met en laat je inspireren door de jonge componist Tjeerd Nijhof. “Telling stories in music, that’s what I do”. Zo begint de eerste zin op zijn website:tjeerdnijhof.com.
Hij studeerde compositie in Utrecht bij o.a. Daniël Hamburger en Ferdinand Boland.

“During my time in those different countries I tried to absorb the different cultures with all their sounds and stylistic habbits. In my music I like to mix styles and look for new combinations of sounds to tell a new story... “ Een prachtig uitgangspunt om over smaakverbreding te komen praten, te boeien en verbinden aan nieuwe gezichtspunten.

Tjeerd heeft o.a. gecomponeerd voor het Gelders Fanfare Orkest, Achterhoeks Fanfare Orkest en voor diverse films.

14.30 uur

Identiteit en imago
Veel verenigingen hebben te maken met terugloop van leden en merken dat het niet vanzelfsprekend is dat leerlingen na een wervingsproject ook bij de vereniging betrokken blijven. Wie denken er binnen een vereniging na over identiteit / imago? En wat zijn dan de onderwerpen? Is het succes van een bloeiende vereniging alleen voorbehouden aan rijke, hoog geklasseerde verenigingen? Welke plaats wil je als vereniging innemen in de huidige samenleving?

Anton van Houten – één van de juryleden van het Hanzefestival – houdt zich beroepsmatig veel bezig met vragen rondom identiteit en imago. Aan de hand van prikkelende stellingen discussieer je mee over heilige huisjes, verwachtingen en nieuwe wegen.

15.30 uur

“Help! Mijn orkest loopt leeg”
Veel dirigenten en artistiek leiders hebben te maken met een afnemende, scheefgroeiende of vergrijzende bezetting in hun orkesten. Welke keuzes maak je dan met betrekking tot repertoire en repetities, en is dit in overeenstemming te brengen met je eigen artistieke normen en waarden?
Het blijkt lastig te zijn om deze uitdagingen aan de orde te stellen in gesprekken met collega’s. Er rust een taboe op, zo lijkt het wel. Tijdens deze sessie, die wordt begeleid door Ria Kornet, maak je kennis met collega’s, deel je ervaringen en ondervind je dat je niet de enige bent die hiermee te maken heeft.

Bron: Musidesk.nl