Afwisselend bestaan voor Gijs Heusinkveld
Keuzes en veranderingen
2018 was een jaar vol keuzes; na acht jaar nam Gijs afscheid van de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers en speelde in september hier zijn laatste concert. Heusinkveld maakte de keuze om zijn carriere in het bedrijfsleven voort te zetten. Gelukkig blijft hij ook behouden voor de muzieksector. Hij dirigeert twee orkesten (Excelsior Ferwert en Looft den Heer Beetgumermolen) en won met deze orkesten in respectievelijk de 2e en 3e divisie de titels tijdens het NBK. Ook heeft hij na 3 maanden zijn euphonium weer uit de koffer gehaald.
Nieuw seizoen, nieuwe leven
Hoewel zijn eerste repetitie met Excelsior Ferwert pas in augustus plaatsvond, bleek de gewenningsperiode geen belemmering om uiteindelijk de titel te behalen. Gijs vertelt: "We hebben absoluut geen druk bij elkaar neergelegd als het gaat om verwachtingen. We hadden niets te verliezen. Daarbij kwam dat we 4 nieuwe jeugdleden en een terugkerende muzikant in de band hebben ingepast. De instroom bleek met hulp en bijstand van een aantal ervaren rotten in het vak en extra aandacht hiervoor op de repetities heel soepel te verlopen en zo kon de band in een prima, ontspannen sfeer naar het NBK toewerken."
Met Looft den Heer werd de NBK-titel in de 3e divisie voor het tweede jaar op rij behaald. De vraag komt op of de band volgend jaar een stapje hogerop moet? "Een vraag die wellicht speelt, maar ik hecht veel waarde aan de toekomst van het orkest. Met andere woorden: past een stapje hoger bij de toekomstvisie van de band? De jeugdopleiding is enorm belangrijk. Daaruit moet de instroom komen. Een eventuele stap naar de 2e divisie moet deze instroom niet gaan belemmeren. Als de band er klaar voor is, ben ik dat ook", zegt Heusinkveld.
Als het gaat over jeugd en opleidingen zegt Heusinkveld jaloers te zijn op bijvoorbeeld Noorwegen: "Muziekonderwijs op school als onderdeel van het lesprogramma, dat zou in Nederland ook zeker moeten worden ingevoerd." Daarnaast spreekt hij zijn zorg uit over de manier waarop jeugd betrokken zou moeten zijn bij de hafabra-orkesten in het algemeen. De afstand tussen de hafabra orkesten en de jeugd van tegenwoordig lijkt groter te worden. Aan ons de uitdaging om ook naar onszelf te kijken om de jeugd erbij te blïjven betrekken en te interesseren voor onze prachtige blaasmuziekwereld.
Over keuzes en mogelijkheden:
Met veel goede herinneringen en dankbaarheid kijkt Heusinkveld terug op zijn tijd bij brassband UDI Oosternijkerk. Bij dit orkest mocht hij zichzelf ontwikkelen en bouwen aan de band. Als muzikant speelde Gijs bij Soli Brass en hij mocht daar wel eens de honneurs waarnemen voor Anne van den Berg. "Anne gaf me het vertrouwen om met Soli Brass te werken, maar ook Pro Rege. Je leert er heel veel van om op dat niveau met dergelijke muzikanten te werken en daar ben ik Anne zeer erkentelijk voor."
Na 3 maanden de euphonium niet meer te hebben bespeeld, begon het bij Heusinkveld weer te kriebelen. "De euphonium is weer uit de koffer en ik merk dat ik weer met plezier speel", zegt Gijs die met Provinciale Brassband Groningen naar Montreux gaat voor deelname aan de Europese Brassband Kampioenschappen. "We zullen zien of het meespelen met PBG past in mijn dagelijks leven met een fulltime baan, twee orkesten en alle overige klussen. Ik sta open voor nieuwe uitdagingen en verbreding." Hierbij doelt Heusinkveld op mooie kansen in de brassbandwereld maar zeker ook orkesten hierbuiten. ''Een fanfare of harmonie biedt je uiteindelijk natuurlijk meer mogelijkheden als het gaat om kleuren en repertoire'' De lessen die ik het afgelopen jaar gevolgd heb bij mijn docent Arnaud Oosterbaan zijn hierbij een grote inspiratie.