Terugblik op de Dutch Open Brass Band Championships
Met in totaal 11 bands, 4 in de 2e divisie en 7 in de kampioensdivisie, was er sprake van een overzichtelijk deelnemersveld tijdens de afgelopen zaterdag gehouden DOBC. Aan de aanmeldingen van de Nederlandse kampioensdivisie bands te merken is er zeker behoefte aan een jaarlijkse wedstrijd naast de Nederlandse Brassband Kampioenschappen in oktober. Vrijwel alle deelnemers hadden zelfs al een bejureerd optreden achter de rug dit voorjaar in de vorm van de Europese kampioenschappen, de Vlaams Open of een bondsconcours. In de eerste divisie bleven er geen deelnemers over. Vier bands schreven zich in voor de tweede divisie. In de grote zaal van De Lawei mochten juryleden Danny Oosterman en Jan Van der Roost de punten verdelen.
Tweede divisie van hoog niveau
Brassband Roosendaal mocht als eerste het podium op. De (project)brassband uit West Brabant debuteerde verdienstelijk tijdens een wedstrijd na een beperkte voorbereiding, maar kon de aansluiting nog niet krijgen bij de twee gelouterde Nederlandse tweede divisie brassbands De Bazuin B en Constantijn Huygens. De Groningers o.l.v. Richard Visser gingen er uiteindelijk met de titel van door met maar liefst 94 punten. De Bazuin B wist de prijs voor de beste slagwerksectie te winnen en Johanna Schönrock haalde met haar flugelspel de solistenprijs binnen. Met 92 punten eindigde de band en dirigent Sietse Hamersma een punt voor de enige internationale deelnemer Mercator Brass Band uit Kruibeke. De Belgen, voor deze gelegenheid onder leiding van Lode Violet, wisten wel de prijs voor meest innovatieve programma mee te nemen.
Twee bands los van het veld
In de kampioensdivisie waren de uitvoeringen wat wisselend en de jury maakte dan ook onderscheid door niet te kiezen voor een aansluitende puntenrangschikking. Pro Rege uit Heerenveen zal zeker met een tevreden gevoel terugkijken op hun optreden. Uiteindelijk eindigde de band, debuterend in de Kampioensdivisie, op de vijfde plaats 2 punten onder die andere band die door Anne van den Berg werd gedirigeerd, Soli Brass. En daarmee lieten ze Amsterdam Brass, voor het laatst onder leiding van Pierre Volders, en Rijnmond, weer in opbouw na veel personele wisselingen, respectievelijk met 2 en 3 punten achter zich. Vlak boven Soli pakte PBG o.l.v. Richard Visser de derde plek en de prijs voor meest innovatieve programma. Twee bands staken er volgens de jury met kop en schouders boven uit. De Wâldsang liet in o.a. Fraternity horen dat de topvorm van de Europese er nog steeds is, behaalde 95 punten en de slagwerksectie prijs. Maar de titel ging naar Brassband Schoonhoven o.l.v. Ivan Meylemans met 96 punten en de solistenprijs voor flugelhornspeler Dennis Vork. Met een programma bestaande uit Sång Till Norden (Lode Violet), Zdes' khorosho (Sergei Rachmaninov, arr. Alan Catherall) en Perihelion - Closer to the Sun (Philip Sparke) wisten ze hun slag te slaan. Enkele opmerkingen uit de juryrapporten van de winnaar waren: Flugelsolo prachtig van sfeer en uitvoering! Spectaculaire technische passage, blijkbaar “met gemak” gebracht! Zeer lichtvoetig en transparant: complimenten!
Twee wensen voor de organisatie
De DOBC is terug van even weggeweest met een strakke organisatie, die zelfs op een zeker moment voor liep op het tijdschema. Ook was het geheel te volgen via de livestream van BrassPass.tv en CUBrass zorgde voor verslaglegging en video interviews. Waarbij CUBrass de organisatie zeker wil bedanken voor de prettige samenwerking. Twee wensen zal die organisatie ongetwijfeld nog hebben, namelijk dat meer orkesten de weg naar Drachten weten te vinden en dat ook meer publiek komt kijken naar deze spannende wedstrijd met vrije programmering, waarin de bands het beste van zich kunnen laten horen.
De volgende DOBC worden gehouden op 8 juni 2019. Zet hem alvast in de agenda.